Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Irja Askolas sista arbetsdag 31.10

Publicerad 17.10.2017

Den 31 oktober är biskop Irja Askolas sista arbetsdag i Helsingfors stift. Det finns möjlighet att träffa biskopen på flera olika evenemang från morgon till kväll.

Tisdagen den 31 oktober klockan 8 kan man träffa biskop Askola i Helsingfors domkyrka, mitt på dagen i Alphöjdens kyrka, klockan 17 vid ett allsångstillfälle på domkyrkans trappa och klockan 18 vid en festmässa i Helsingfors domkyrka.

Biskop Askola önskar alla välkomna

– Jag ser ivrigt och med lite spänning fram emot min sista arbetsdag. Evenemangen längs med dagen är öppna för alla. Jag hoppas att också den här dagen blir en dag då kyrkans karaktär av en mötande kyrka förverkligas, säger biskop Askola.

Avskedsfestens evenemang präglas av musik. Vid morgonens evenemang sjunger kören Cantores Minores, i Alphöjden uppträder barn från musiklekskolan och kören Gospel Helsinki, och i kvällens festmässa kammarkören SonorEnsemble.

I musikandakterna på morgonen och mitt på dagen läser man också bibeltexter och biskop Irja Askolas dikter. Vid festmässan predikar biskop Askola. Kollekten som bärs upp går via Finska Missionssällskapet till att stärka kvinnors röst i konfliktområden. Vid festmässan lägger biskopen ner kännetecknen på biskopsämbetet.

Avskedsmässan kan ses på nätet och i flera kyrkor i Helsingfors stift

Festmässan strömmas via nätet och man kan följa den direkt på kyrkans webbplats.

I Korso, Degerö, Malm, Åggelby, Lovisa och Strömfors kyrkor kan man via strömning delta i festmässan samtidigt som den firas i Helsingfors domkyrka.

Det är möjligt att lämna sin hälsning till biskop Askola via sociala medier på hashtaggen #kiitosirja.

Irja Askola vigdes till biskop 12.9.2010 och är den första kvinnan som valts till biskop i Finland. Hon är den sjätte biskopen i Helsingfors stift.

Mera information: biskopens specialmedarbetare Kaisa Kariranta, tfn 040 551 5851

Bilder från festmässan kommer att finnas i Kyrkans bildbank. Fotograf Markku Pihlaja.

Dagens program

Eventuell uppvaktning via Kvinnobankens bemärkelsedagsinsamling, meddelande: Piispa Askolan lähtöjuhla

Nordea: FI63 1745 3000 1321 02
OP: FI47 5789 5420 0246 76

Information om kampanjen Utjämning

Till journalister och fotografer:

Journalister är välkomna till mässan. Förhandsanmälan senast 30.10 klockan 14 till leena.koski@evl.fi med tanke på platsreservationer. Vid mässan sker fotografering från speciellt anvisade platser.
De bilder som sätts ut i kyrkans bildbank får användas fritt av medierna.