Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Påskens händelser i medierna

Publicerad 24.03.2017

På palmsöndagen, söndag 9.4, går vi in i stilla veckan som berättar om påsken händelser och Jesus väg mot korsfästelse och uppståndelse, från död till liv. Församlingarna runt om i landet bjuder in till gudstjänster, andakter och påskvandringar. I år, liksom tidigare år, kan man också följa med påskdramat i medier om man av en eller annan orsak inte kan ta sig till kyrkan.

Gudstjänster från Ingå kyrka i tv och radio

Under påsken sänds två tv-gudstjänster från Ingå kyrka. Långfredagens gudstjänst blir vacker och avskalad; kyrkokören uppträder men inga instrument används. Texterna som läses har sitt ursprung i en gammal katolsk korsvandring.

– Långfredag får mig att tänka på den lidande kärleken som segrar. Korsvägsandakten är ett bra sätt att meditera och komma vidare i den saken, säger församlingspastor Tom Hellsten, som själv sitter i kyrkbänken som åhörare på fredag och predikar på påskdagen.

Påskdagens gudstjänst kommer att vara betydligt mer utbroderad än långfredagens. Då medverkar bland andra kyrkokören, ungdomskören och en stråkensemble. Anders Storbacka gästar som organist och Kalle Kontio spelar flygel.

– Uppståndelsetron är det mest centrala i mitt kristna liv, det vill jag lyfta fram och erbjuda lyssnare och tittare på påskdagen, säger Hellsten om sin predikan på söndagen.

Förutom prästerna Tom Hellsten och Tom Sjöblom medverkar bland andra kantor Marianne Gustafsson-Burgmann. Gudstjänsterna sänds också i radion.

Långfredagens gudstjänst sänds fredagen 14.4 klockan 13.03 i Yle Vega och klockan 15.05 i Yle Fem.
Påskdagens gudstjänst sänds söndagen 16.4 klockan 13.03 i Yle Vega och klockan 15.55 i Yle Fem.

Visselblåsaren från Nasaret och uppståndelsens vittnen i radioandakter

I radioandakterna under veckorna kring påskdagen funderar talarna kring det stora påskdramat. I Andrum i stilla veckan tar oss Björn Wallén nära påskdramats enskilda händelser och drar paralleller till vår egen tid och situation. I Aftonandakterna talar Mia Andersén-Löf om stillhet och skuld, om befrielse och om att vända andra kinden till.

Påskveckans första Andrum sänds på tisdag, då börjar Jan-Erik Lindqvists serie på temat Med facit i hand. I Aftonandakterna talar Janette Lagerroos om uppståndelsens vittnen för 2000 år sedan och idag.

Andrum sänds i Yle Vega  under stilla veckan 10-13.4, dvs. måndag till torsdag klockan 6.54 och 9.10, aftonandakterna sänds klocka 19.15.
Andrum under påskveckan 18-21.4 tisdag till fredag klockan 6.54 och 9.10, aftonandakter klockan 19.15.

Påskens berättelse i sociala medier

På kyrkans Facebooksida delas påskens stora berättelse i en serie korta texter av Mia Andersén-Löf. Berättelsen om Jesus väg till Golgata, döden och uppståndelsen illustreras med bilder av Ville och Emilia Kavilo. Bilderna delas också på kyrkans Instagramkonto.

En kortversion av påskberättelsen syns också på kyrkans Twitterkonto.

Mera information:
om radio- och tv-gudstjänsterna, redaktör Rufus Hedengren, tfn 050 5668 481
om radioandakterna, redaktör Hedvig Långbacka, tfn 050 5618 599
om sociala medier, koordinator Simon Lampenius, tfn 050 3624 005
https://svenska.yle.fi/tro
Kyrkans Facebooksida
Kyrkans Instagramkonto
Kyrkans Twitterkonto

Bifogat finns ett fotografi som anknyter till påskgudstjänsterna i Ingå kyrka.
På bilden: Prästerna Tom Hellsten och Tom Sjöblom, och kantor Marianne Gustafsson-Burgmann som medverkar i påskens gudstjänster från Ingå kyrka. Fotograf: Rufus Hedengren.