Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Över 4 000 sångare samlas i Helsingfors i maj

Publicerad 09.03.2017

Över 4 000 sångare från olika orter i Finland har redan anmält sig till Kyrkans musikfest i Helsingfors. Den landsomfattande musikfesten ordnas den 19-21 maj och fyller Helsingfors centrum, Senatstorget och domkyrkan med musik. Konserter ordnas också i andra kyrkor i Helsingfors.

– Helsingfors erbjuder fina ramar, glädje över att sjunga tillsammans och mycket intressant att titta på i staden, motiverar generalsekreterare Sanna-Maarit Hakkarainen deltagande i musikfesten.

– Vi kantorer i Helsingfors strävar efter att visa gästvänlighet på många olika sätt. Det är lätt att komma till Helsingfors och att röra sig här. Fastän evenemangen mest försiggår i centrum ljuder kyrkomusik i alla stadsdelar, förhoppningsvis också i grannstäderna, säger Seppo Murto, kantor i domkyrkoförsamlingen.

Mellan programpunkterna kan man äta på stan eller på Senatstorget.

– Domkyrkans parkeringsplats byggs under festen om till en värld av smaker. Sångarna behöver alltså inte vara oroliga för att gå hungriga, konstaterar Sanna-Maarit Hakkarainen och påminner om att Café Krypta i domkyrkans källarvalv under öppet på veckoslutet.

För många musikintresserade är möjligheten att sjunga tillsammans i en stor kör en oförglömlig upplevelse. Få körer har möjlighet att i den egna församlingen sjunga allsång till ackompanjemang av toppensensemblen och orkestrar. Verken har övats i ett halvt år i mindre sammansättningar.

Oratoriet Händels Messias samlar 900 sångare till Senatstorget på lördag kväll den 20 maj. Sångarna har övat Halleluja och andra populära delar av verket och arior på olika håll i Finland. Messiasoratoriet som leds av Seppo Murto framförs av Storkören med solister och Lojos stadsorkester.

På söndag blir det torgmässa på Senatstorget. Kyrkans musikfests storkör och Helsingfors polismusikkår under ledning av Sami Ruusuvuori garanterar att Senatstorget fylls av sång.

På evenemangets webbplats kan man se från vilka orter det kommer körer. Ända till slutet av mars är det möjligt att anmäla sig till musikfesten via nätet.

Mera information:
Musikfestens webbplats
Musikfesten på Facebook
Musikfesten på Twitter

Generalsekreterare Sanna-Maarit Hakkarainen, sanna-maarit.hakkarainen@evl.fi, tfn 09 2340 2517