Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Lutherska världsförbundets kyrkor samlas i Namibia i maj

Publicerad 06.03.2017

Lutherska världsförbundets 12 generalförsamling samlas den 10-16 maj i Windhoek i Namibia. Från Finland åker en delegation under ärkebiskop Kari Mäkinens ledning till Namibia.

I hela världen finns sammanlagt 75 miljoner lutheraner. Lutherska världsförbundet har idag 145 medlemskyrkor i 98 länder. Generalförsamlingen hålls vart sjätte år.

Reformationsåret syns i temat

Generalförsamlingens tema är Befriad av Guds nåd (Liberated by God’s Grace). Temat syftar på reformationen som startade för 500 år sedan. Underteman för generalförsamlingen anknyter till vår tids aktuella utmaningar; frälsning – inte till salu, skapelsen – inte till salu, människan – inte till salu.

Lutherska världsförbundet grundades efter andra världskriget. Fastän mycket har förändrats på 70 år är förstörda städer och tiotals miljoner flyktingar också nu en del av verkligheten. Kyrkornas gemensamma ansträngningar för rättvisa, fred och försoning behövs fortsättningsvis.

Kyrkorna i Namibia och Finland har lång gemensam historia

Det finländska missionsarbetet har en över 140 år lång historia i Namibia. Missionärerna arbetade länge i Amboland, den norra delen av landet. Finländarna grundade evangelisk-lutherska kyrkan i Namibia, utvecklade hälsovården och utbildningen i norr.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Namibia växer kraftigt. Största delen av landets invånare är kristna.

Mera information:
Lutherska världsförbundets 12 generalförsamling
Lutherska världsförbundet
Kimmo Kääriäinen, chef för kyrkans utrikesavdelning, tfn 040 522 1464