Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar firas i Åbo i maj

Publicerad 02.03.2017

De finlandssvenska ekumeniska kyrkodagarna i Åbo den 19-21 maj utgör höjdpunkten på det svenska firandet av reformationens märkesår. Kyrkodagarnas tema är Nåd och påminner om Martin Luthers reformatoriska upptäckt för 500 år sedan.

– Vi ser fram emot att möta församlingsmedlemmar, förtroendevalda, frivilliga och kyrkans anställda på kyrkodagarna. Programmet är mycket omväxlande och intressant med föreläsningar och ett stort antal temagrupper, säger direktor Sixten Ekstrand på Kyrkans central för det svenska arbetet.

Både reformationens märkesår och Finlands 100 år som självständig nation syns i programmet, likaså kyrkans framtid. Bland de medverkande finns biskop Martin Modéus från Linköping, pastor Britta Hermansson från Equmeniakyrkan i Sverige, akademilektor Patrik Hagman och direktor Björn Wallén.

Partiordförande Li Andersson och riksdagsledamot Stefan Wallin behandlar tillsammans med biskop Björn Vikström begreppet nåd utgående från ett samhälleligt perspektiv. En skild programpunkt på fredag kväll vänder sig till studerande och ungdomar.

Också skådespelaren Johan Fagerudds pjäs Luther i enrum som under våren turnerat i Svenskfinland finns med på kyrkodagsprogrammet. Programpunkten Gästfrihetens rum bjuder in till besök i bland annat katolska kyrkan och metodistkyrkan.

Tvåspråkiga andakter och gudstjänster

De finlandssvenska och finska kyrkodagarna ordnas samtidigt i Åbo i vår med såväl egna som gemensamma programpunkter. De svenska kyrkodagarna går av stapeln på Hotell Marina Palace, de finska på Logomo.

På fredag och lördag kväll ordnas tvåspråkiga ekumeniska ljusandakter på Biblioteksbron över Aura å. Kyrkodagarna avslutas med en gemensam tvåspråkig friluftsgudstjänst Mässa i blomstertid på domkyrkotorget.

Reformationsmässa i domkyrkan

Kyrkodagarna bjuder också på ett uruppförande, en nyskriven reformationsmässa av Ulf Långbacka. Mässa i mångfaldens tid uppförs i Åbo domkyrka och är en helhet med rytmiska slagverk, körsång och klanger av harpa och elektronik. Körpartierna sjungs av Brahe Djäknar och Florakören.

Missionsfesten firas gemensamt med kyrkodagarna

Finska Missionssällskapets missionsfest firas i år som en del av de finlandssvenska kyrkodagarna.

– Missionen syns på många olika sätt i programmet, säger Marika Björkgren-Thylin som är chef för Finska Missionssällskapets svenska arbete. Hon berättar att missionssällskapets samarbetspart ledande biskopen för evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania Fredrick Shoo medverkar, likaså direktören för Finska Missionssällskapets utrikesarbete Rolf Steffansson, missionär Maria Westerling och Furahakören.

De finlandssvenska kyrkodagarna ordnas i regel vart fjärde år. Kyrkodagarnas arrangeras i år av Domkapitlet i Borgå stift, Åbo svenska församling, Frikyrklig samverkan, Finska Missionssällskapet och Kyrkans central för det svenska arbetet.

Mera information om kyrkodagarna:
Kyrkodagarnas webbsida
Projektsekreterare Maria Borg-Karlsson, maria.l.borg-karlsson@evl.fi, tfn 040 1425 171

De finska kyrkodagarna