Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Årets ekofasta utmanar oss att vara klimatsmarta

Publicerad 24.02.2017

Årets ekofasta utmanar oss att dra ner på nyinköp och pröva en enklare livsstil. Istället för att köpa nytt kan vi byta, dela och reparera. Med kampanjen utmanar evangelisk-lutherska kyrkan med samarbetspartners oss att tänka på vårt förhållande till miljön. Återanvändning står i fokus då ekofastan kör igång i mars.

Ekofastan pågår 1.3-15.4. Den sammanfaller med kyrkoårets sju veckor långa fasta inför påsken. Den kristna fastan handlar om att avstå från något till förmån för något annat, det är en tid för eftertanke och stillhet.

– I år kommer Ekofastan att betona köpfrid. Vi utforskar möjligheten att låta bli att köpa nytt. Vi drar ner konsumtionsnivån till det allra nödvändigaste och upptäcker möjligheter att reparera det som gått sönder eller att köpa begagnat, säger Jani Edström, sakkunnig inom ansvars- och rättvisefrågor på Kyrkostyrelsen.

– Fastan ger en utmärkt möjlighet att reflektera över våra värderingar. Det kan vi göra genom att ekofasta, att leva enkelt och ansvarsfullt i enlighet med kyrkans tradition av fasta, stillhet, bön och eftertanke, säger Edström.

Evangelisk-lutherska kyrkan har ordnat kampanj om ekofasta sedan 2012.

Mariehamns församling ordnar möjlighet att byta saker

Ekofastan syns på webben och i sociala medier. Församlingar deltar i kampanjen på olika sätt, till exempel Mariehamns församling gör en miljöinsats genom att den 9 mars ordna bytestillfället Allt för barnen. Då kan man i S:t Mårtensgården byta leksaker, kläder, böcker och annat för barn.

Diakonissa Lisbet Nordlund som ansvarar för bytestillfället i Mariehamn påminner om att det är klimatsmart att byta saker. Det går inte åt naturresurser för produktion av nya – dessutom kostar det inget.

– Vår församling har kyrkans miljödiplom så vi tycker att det är naturligt att vi också deltar i Ekofastan på det här sättet, säger Nordlund.

Ekofastan lanserar ny tes

Ekofastan vill anknyta till reformationens märkesår 2017 som firar att det gått 500 år sedan reformationen inleddes. Reformationen sägs ha börjat med att Martin Luther spikade upp 95 teser mot avlatshandeln, dvs. mot att köpa sig frälsning.

– Det sjunde budet i vår katekes, Du skall inte stjäla, är kanske det som mest talar om miljöförstöring. I vår nya katekes står det att vi stjäl av kommande generationer då vi fördärvar miljön och rubbar balansen i naturen. Vi måste lära oss att reparera de skador vi förorsakar i naturen, säger Tomas Ray, stiftssekreterare för mission och internationellt arbete.
Han tror att Luther hade lagt till tesen ”Det är synd att kasta något som går att reparera” om han levat idag.

#ekofasta – dela dina återvinningstips

Alla kan delta i ekofastan och genom att tagga inlägg i sociala medier med #ekofasta dela erfarenheter av att dela, byta, reparera eller köpa begagnat. Man kan också dela tipsen på Ekofastans Facebooksida. På webbplatsen www.ekofasta.fiÖppna länk i ny flik syns alla inlägg taggade med #ekofasta. Där finns också artiklar kring temat.

Ekofastan på svenska genomförs av evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund, nätverket Changemaker och Finska Missionssällskapet.

Mera information:
Ekofastans webbsidaÖppna länk i ny flik
Ekofastans FacebooksidaÖppna länk i ny flik
koordinator för sociala medier Simon Lampenius, simon.lampenius@evl.fi, 050 3624 005