Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Björn Vikströms predikan i Gemensamt Ansvars öppningsgudstjänst i Korsnäs

Publicerad 05.02.2017

Biskop Björn Vikström predikade i öppningsgudstjänsten för insamlingen Gemensamt Ansvar i Korsnäs på söndag 5.2.2017. I sin predikan talar biskopen om hopp och hopplöshet i dagens värld utgående från kyndelsmässodagens bibeltext om barnet Jesus som bärs fram i templet (Lukas 2:22-33).

– Barn och unga borde få ha drömmar och planer om en ljusare framtid, och inte behöva vara rädda för vad morgonen skall föra med sig. Därför är det så viktigt att insamlingen Gemensamt ansvar i år fokuserar på att stöda arbetet bland flyktingar och på att motverka att människor blir föremål för människohandel.

– När barn far illa hotas allas vårt framtidshopp, säger biskopen. Han påminner om att en orsak till att människor beger sig på flykt efter ett bättre liv är oron för barnens framtid.

– Detsamma gäller naturligtvis också för vuxna som tänker på sina egna framtidsutsikter. Om man inte har hopp om en ljusare framtid med jobb, säker inkomst och möjlighet att grunda familj, då är man beredd att sätta livet på spel för att åstadkomma förändring.

– När jag i höstas fick bekanta mig med Kyrkans Utlandshjälps arbete bland de syriska flyktingarna i Jordanien såg jag uppmuntrande exempel på vad man kan göra för att tända hoppet igen: det kan gälla att ge grundläggande kunskaper i datoranvändning eller möjlighet att studera språk så att man kan göra sig förstådd och ta in information från olika nyhetskanaler. Det kan också gälla att få lära sig ett yrke, eller att få syssla med musik, att få spela fotboll eller lära sig cirkuskonster. Allt det här för att stärka självkänslan och ge människor en tro på att de kan forma sin framtid.

Biskop Björn Vikström är förman för insamlingen Gemensamt Ansvar 2017.  

Predikan i sin helhet finns som bilaga nedan.