Hyppää sisältöön

Lapsiperheköyhyys

Lapsiperheköyhyys

Kolme asiantuntijoiden nostoa kirkon hallitusohjelmatavoitteista:

  • Lapsiperheköyhyys
  • Ihmisarvoinen hoiva
  • Maahanmuutto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan tällä hetkellä 471 000 suomalaista elää tilanteessa, jossa heidän tulonsa eivät riitä arjen perustarpeisiin, kirkon hallitusohjelmatavoitteissa todetaan. Perusturvan taso on riittämätön. Erityisen vakavia seurauksia köyhyydestä on lapsille. Kirkon ehdotus hallitusohjelmaan on, että lapsiperheköyhyyden poistaminen nostetaan painopisteeksi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa.  

Kirkkohallituksen asiantuntijoiden mukaan perheiden moninaisuus pitäisi ottaa aiempaa paremmin huomioon yhteiskunnan päätöksenteossa ja tukirakenteissa. Perheen taloudellisen ahdingon lisäksi tuloköyhyys vaikuttaa monin tavoin kielteisesti lasten arkeen ja koulutusmahdollisuuksiin. Lasten ja nuorten eriarvoisuus voi pahimmillaan johtaa koulukiusaamiseen, yksinäisyyden lisääntymiseen sekä mielenterveys- ja päihdeongelmiin. 

Perheiden monimuotoisuuden huomioiminen voisi asiantuntijoiden mukaan tarkoittaa mm. sitä, että sosiaaliturvajärjestelmä tukisi sekä kahden huoltajan perheitä että esimerkiksi yksinhuoltaja-, sateenkaari- ja uusperheitä sekä monikulttuurisia ja maahan muuttaneita perheitä.

Päivitetty