Hyppää sisältöön

Musiikki

"Musiikki on eräs Jumalan kauneimpia ja ihanimpia lahjoja, jolla voidaan karkottaa monia ahdinkoja ja synkkiä ajatuksia." - Martti Luther

Musiikki kirkossa

Evankelis-luterilainen kirkko on Suomen suurin yksittäinen ammattimuusikoiden työnantaja.

  • Kirkon musiikkitilaisuuksia on vuosittain lähes 14 000 ja ne kokoavat vuosittain yli 1 300 000 osallistujaa (2019).
  • Suomen 400 seurakunnassa on 900 kanttoria ja keskimäärin 850 musiikkiryhmän kokoontumista viikoittain.

www.kirkontilastot.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Musiikin vahva asema kirkossamme perustuu Raamattuun ja kirkon perinteeseen.

Martti Lutherin mukaan musiikki on Jumalan hyvä luomislahja, joka on luotu yhdessä muun luomakunnan kanssa. Se on osa ihmisten maailmaa, inhimillistä elämää, jossa kuitenkin Jumala on läsnä.

Luther pitää Jumalan ylistämistä, rukousta ja laulua yhtenä seurakunnan tunnusmerkkinä. Uskon kautta Pyhä Henki tekee koolla olevan seurakunnan osalliseksi Jumalan hyvistä teoista. Seurakunnan vastaus on pohjimmiltaan Jumalan teko: ”Hän antoi suuhuni uuden virren, kiitoslaulun Jumalamme ylistykseksi” (Ps. 40:4).

null Tutkimusraportti: Seurakuntatyö pitkittyneessä poikkeustilassa

Tutkimusraportti: Seurakuntatyö pitkittyneessä poikkeustilassa

Kirkon tutkimuskeskus teki tammikuussa 2021 kyselyn seurakuntien työntekijöille ja luottamushenkilöille koronan vaikutuksista seurakuntien toimintaan. Tutkija Veli-Matti Salminen on koonnut tutkimuksesta raportin.
Julkaistu 17.3.2021
Kirkon tutkimuskeskuksen raportin monivärinen rataskuvio.

Kirkon tutkimuskeskuksen raportissa käsitellään koronapandemian vaikutuksia seurakuntien toimintakulttuuriin, jossa erityisinä tarkastelun kohteina ovat vapaaehtoistoiminta ja digitalisaatio.

Lisäksi tarkastellaan eri yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa tehtyä yhteistyötä pandemia-aikana ja sen merkitystä seurakunnille. Kolmantena aihekokonaisuutena on työhyvinvointi, jaksaminen ja kuormitustekijät seurakunnissa poikkeustilanteen aikana.

Seurakuntatyö pitkittyneessä poikkeustilassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Takaisin

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Eteläranta 8
00130 Helsinki

Työskentelen musiikin ja jumalanpalveluselämän asiantuntijana. 

Kirkon musiikkitoimintaan liittyvät asiat kuten kanttoreiden koulutus ja kelpoisuudet, musiikkityön monimuotoisen toteuttamisen tukeminen, jumalanpalvelusmusiikin kysymykset, urkuasiat ja virsiin liittyvät kysymykset ovat keskeinen osa työtäni.