Hyppää sisältöön

Toimintaideoita Lähimmäisen päivään

Seurakuntatyön arjessa syntyy usein ideoita, joita tulee käytettyä kerran tai kaksi omassa seurakunnassa. Ideoita on hyvä laittaa jakoon myös yhteisesti. Muiden ideoiden pohjalta voi olla myös helpompi jalostaa omaan seurakuntaan sopivia toteutuksia.  Kokoamme tälle sivulle ideoita ja ajatuksia lähimmäisyyden teemasta. Kerrothan omasi!

Voimavaroja valokuvista 

Kuluneen kevään ja kesän aikana moni meistä on joutunut elämään pienessä elinpiirissä. Yli 70-vuotiaiden ja erilaisiin riskiryhmiin kuuluvien liikkumista ja muiden ihmisten tapaamista rajoitettiin koronaepidemian vuoksi. Vaikka yhteyttä läheisiin pystyi pitämään puhelimitse ja etätapaamisten avulla, jäi päivässä paljon aikaa erillään olemiselle. Luonnollisesti pitkien välimatkojen vuoksi näitä aikoja on toisilla ihmisillä myös ilman epidemiaa.  

Miten yksin ollessa muut ihmiset kulkevat mukanasi? Onko sinulla valokuvia, joiden kautta juttelet läheistesi kanssa silloinkin, kun ette tapaa? Millaiset kuvat sinulla pyörii mielessäsi, kun muistelet voimaa tuovia hetkiä elämässäsi?  

Näitä valokuvia voidaan koota yhteen Lähimmäisen päivänä. Kuvat voivat olla omasta kodista tai albumeista tai niitä on voitu leikata lehdestä. Yhteen kootut kuvat luovat yhteistä tarinaa siitä, mikä meitä auttaa jaksamaan. Samalla tulee esiin, keitä me olemme, millaisin ajatuksin tulemme yhteen.  

Kuvia katsellessa voidaan keskustella siitä, mitä yhteistä ja mitä eroja niistä löytyy. Yhdessä voidaan myös pohtia, millaisen kuvan haluaisin itsestäni ottaa. Millaisena haluaisin minut muistettavan? Näitä kuvia voidaan myös mahdollisuuksien mukaan ottaa ja tallentaa voimavaroja tuovien kuvien kanssa.  

Jos kuvia kootaan julkisemmaksi esitykseksi, muistattehan pyytää luvan valokuvan henkilöiltä kuvan käyttämiseen. Muita esimerkkejä ja taustatietoa valokuvien käyttämisestä ikääntyneiden ryhmä- ja asukastoiminnassa löytyy mm. Marja-Anneli Hynysen ja Marja Äijön artikkelista Kertomukset ja valokuvat ikäihmisen arjen voimavarana teoksessa Kulmala Jenni (toim.) 2019. Hyvä vanhuus. PS-Kustannus.

(Anita Salonen)

Ota yhteyttä

avustusvalmistelija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja sielunhoito
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty