Hyppää sisältöön

Lähimmäisen päivä

Lähimmäisen päivä logo

Lähimmäisen päivää vietetään vuosittain elo-syyskuussa. Varsinainen juhlapäivä on lähimmäisen sunnuntai, mutta teema on eri tavoin tavallista enemmän läsnä jo edeltävällä viikolla. 

Lähimmäisen päivää on vietetty vuodesta 1980.

Lähimmäisen viikko on oiva mahdollisuus järjestää esimerkiksi kohtaamisia ja keskustelutilaisuuksia erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kesken.

Lähimmäisen viikko huipentuu Lähimmäisen päivän messuun. Monissa seurakunnissa vapaaehtoisia kiitetään lähimmäisen päivänä heidän tekemästään arvokkaasta työstä. 

 

Lähimmäisyys on yhdessä elämisen taitoja

Lähimmäisenrakkaus konkretisoituu yhdessä elämisen taitona. Yhdessä elämisen taidot ovat yhteisen elämisen perustaitoja. Niitä voi oppia koko ajan lisää ja taitoja voi aina kehittää paremmiksi. Se on elämänmittainen matka, jossa saamme aina olla oppijan roolissa. Kohdatessamme muita arkisessa elämässä oppijat opettavat kuitenkin toisiaan ja taidot kehittyvät. Kun takapakkeja tulee – ja niitä tulee väistämättä- on hyvä muistaa: jokainen päivä on uusi mahdollisuus

Miten elää yhdessä tänä päivänä, kun Euroopassa riehuu sota? Jokaisella meillä on taitoja elää yhdessä. Joskus ne ovat elämän hankalissa kokemuksissa jääneet vähemmälle käytölle. Olisiko aika etsiä ne yhdessä elämisen vahvuudet, joita itsellä jo on, ottaa ne käyttöön ja kehittää niitä. Samalla voisi opetella muutaman uuden yhdessä elämisen taidon. Lähimmäisen viikosta on hyvä aloittaa.

Maailmalla on alettu ahkerasti käyttää englanninkielistä käsitettä conviviality, kun puhutaan erilaisten ihmisten yhteisestä elämästä. Sen voi kääntää esimerkiksi yhdessä elämisen taidoksi, jossa on monta ulottuvuutta. Tässä muutamia:

1) Kunnioitus toista ihmistä kohtaan on arvon antamista sille, mikä hän on. Jokainen meistä on erilainen ja arvokas Jumalan kuva. Kun huomaamme toisen, tulee hänestä näkyvä. Sen tärkeämpää kohtaamista ei ole.

2) Empatiaa eli myötätuntoa tarvitsee jokainen erityisesti silloin, kun elämässä tapahtuu jotain ikävää. Jokainen voi myös antaa myötätuntoa toiselle.

3) Solidaarisuus muita kohtaan tarkoittaa paitsi omastaan jakamista, myös yhdessä asioiden ajamista. Suomalaiset ovat osoittaneet erityistä solidaarisuuttaa ukrainalaisia pakolaisia kohtaan. Me osaamme sen. Solidaarisuus ei ole taito, joka hupenee, kun sitä käyttää. Monet ovat huomanneet, että antaessaan saa.

4) Vastavuoroisuus on luonnollinen seuraus solidaarisuudesta. Haluan antaa oman panokseni, kun itse olen saanut apua ja päinvastoin. Vastavuoroisuus tasaa ihmisten välisiä tilejä eikä kiitollisuudenvelkaa synny. Annetaan toinen toisillemme tilaisuus toimia yhteiseksi hyväksi.

5) Tasa-arvo erilaisten ihmisten välillä on tärkeää, vaikka tulemme eri taustoista ja edustamme eri lähtökohtia. Kun jonkun tasa-arvo on uhattuna, esimerkiksi vamman tai huonon kielitaidon takia, on tärkeää, että tuemme eri tavoin tasa-arvon saavuttamista. Joskus tasa-arvo voi olla huolenpidon lahja, jonka avulla toinen selviytyy yli vaikean ajan.

6) Oikeudenmukaisuus auttaa tilanteissa, jotka ovat epäreiluja. Elämä on usein epäoikeudenmukainen eivätkä asiat tapahdu läheskään aina reilusti. Oikeudenmukaisuus ja oikeudenmukaisuuden tunne auttaa jakamaan omastaan ja taistelemaan epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.

7) Osallisuus on kuulumista johonkin. Useimmat meistä haluavat kuulua johonkin yhteisöön tai kaveriporukkaan. Myös moni ulkopuolelle jätetty tai jättäytynyt haluaisi kuulua toisten joukkoon. Aina kannattaa miettiä, onko minun porukkani sellainen, johon on helppo päästä mukaan ja poistaa osallisuuden esteitä, jos niitä on. Mukaan ottaminen on tärkeä osa osallisuutta.

8) Konfliktien ratkaisutaitoa tarvitaan jokaisessa ryhmässä. Yhdessä elämisen taitoon kuuluu myös kyky selvitä hankalista tilanteista. Vain konflikteja läpikäymällä ja ratkaisemalla voi oppia ratkaisemaan niitä. Ratkaistu konflikti tai ristiriita kerryttää yhdessä elämisen taitoja. Seuraavalla kerralla olen ehkä viisaampi.

9) Sinun yhdessä elämisen taitosi? Mikä on sinun yhdessä elämisen taitosi? Puuttuuko se tai puuttuvatko ne listalta?

 

Lisätietoja julkaisusta Yhdessä elämisen taito - aineksia hyvien väestösuhteiden rakentamiseen kirkossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Katso myös Opetushallituksen materiaaleista yhdessä elämisen taidostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Luterilainen maailmanliitto on työskennellyt jo pidempään Conviviality-teemanLinkki avautuu uudessa välilehdessä äärellä. Katso myös neljä verkkojulkaisuaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joissa on esimerkkejä seurakunnista eri puolilta Eurooppaa, myös Suomesta.  

 

 

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
Eteläranta 8
00130 Helsinki

Monikulttuurisuus, maahanmuuttajat, pakolaiset, romanit, ihmiskauppa

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Jumalanpalvelus ja kasvatus
Eteläranta 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
Päivitetty