Hyppää sisältöön

Checklista för inspelningen eller direktsändningen

Övning

Det är önskvärt att alla medverkande infinner sig cirka en timme före inspelningen eller direktsändningen börjar - om inte annat överenskommits med tekniska producenten och ljudteknikern. Teknikern måste hinna ta röstprov och kolla mikrofonplaceringar. Det är för sent att göra någonting åt en felplacerad mikrofon när gudstjänsten väl har börjat. Det tar sin tid för teknikern att lyssna på alla. Håll också en ordentlig paus före gudstjänsten börjar.

Kom överens med ljudteknikern och tekniska producenten om hur gudstjänsten klipps eller tonas ner för att den ska rymmas inom sändningstiden. T.ex. vilken psalm som kortas ner eller vilket musikstycke som klipps bort.

Mikrofonplaceringar

Fundera tillsammans med ljudteknikern och tekniska producenten på hur ni placerar olika musikinstrument så att de fungerar akustiskt.

Kom ihåg att mikrofonerna återger ljud vid beröring. I synnerhet trådlösa mikrofoner är känsliga för spontan koreografi. Så tänk på detta bland annat då korstecken tecknas.

Textläsare och förebedjare ska stå vid sina mikrofoner redan då deras gudstjänstmoment börjar. Så blir det inte några extra pauser i direktsändningen eller att klippa bort efter inspelningen.

För att undvika rundgång är det bra om ljudteknikern får ställa in kyrkans högtalarsystem på en lämplig ljudnivå. Kom ihåg att berätta för teknikern om er församling brukar direktsända gudstjänsten till t.ex. ett närbeläget servicehem eller strömma gudstjänsten. Så kopplar hen inte in högtalarsystemet eller strömningens ljud fel.

Inkludera lyssnarna i gudstjänsten

Ett enkelt och bra sätt att inkludera lyssnarna är att hälsa också dem välkomna i början av gudstjänsten. Vi rekommenderar att säga något i stil med "Välkommen också du som lyssnar på/deltar i gudstjänsten i Yle Vega eller på Arenan".

Använd inte uttryck som "ni som lyssnar vid/framför radion". Niandet upplevs lätt som exkluderande av den som inte uppfattar sig att höra till en grupp eller som lyssnar ensam för sig själv. Vidare är det numera rätt få människor som lyssnar på sändningen vid en radioapparat. I stället har lyssnandet tagit andra former: man lyssnar till exempel via telefonen samtidigt som man gör något annat eller på podcastversionen av gudstjänsten på Arenan vid en självvald tidpunkt.

Gå vidare till Efter radieringen

Gå tillbaka till Planering och förberedelser

Redigerad