Ns. SORA-lainsäädäntö (soveltumattomuuden ratkaisu) on säädetty työelämän ja opiskeluympäristön turvallisuuden parantamiseksi. Se koskee opiskeluun hakeutumista sekä opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista. SORA-lainsäädäntö koskee sekä ammatillista että korkeakoulukoulutusta.
Opiskelijan ohjaajan, kirkkoherran tai muun esimiehen tulee ottaa yhteyttä kouluttavaan laitokseen, jos opiskelijan terveydentilassa tai toimintakyvyssä tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat työssä suoriutumiseen sekä potilaiden, asiakkaiden, liikenteen tai alaikäisten turvallisuuteen.
Opiskelijan terveydentilaa ja toimintakykyä koskevia sekä tehtävien hoidon kannalta välttämättömiä tietoja on tiedon haltijalla salassapitosäännösten estämättä oikeus antaa:
- harjoittelusta vastaaville henkilöille opiskelijan sekä harjoittelupaikan henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi (ammattikorkeakoululaki 932/2014, 65 §; yliopistolaki 954/2011, 90a §);
- työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta vastaaville henkilöille opiskelijan sekä työpaikan henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi (laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017,109);
SORA-lainsäädäntö antaa korkeakoululle ja koulutuksen järjestäjälleLinkki avautuu uudessa välilehdessä mahdollisuuden peruuttaa opiskelijan opiskeluoikeus, kun koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Lisäksi SORA-lainsäädäntöön sisältyy säännökset huumausainetestauksesta (Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 31-36§; Laki ammatillisesta koulutuksesta 531, 2017 80-84 §; Yliopistolaki 558/2009, 41a-43d§).
SORA-säädöksiä sovelletaan seuraaviin kirkon virkoihin ja tehtäviin johtavissa tutkinnoissa
- Humanistisen alan ammattikorkeakoulututkinto
- yhteisöpedagogi (AMK), nuorisotyönohjaaja
- Valtioneuvoston asetus 1035/2011
- Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
- sairaanhoitaja (AMK), diakonissa
- sosionomi (AMK), diakoni
- sosionomi (AMK), nuorisotyönohjaaja
- sosionomi (AMK), varhaiskasvatuksen ohjaaja
- Valtioneuvoston asetus 1035/2011
- Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala
- lastenohjaaja
- Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta 673/2017, 20 §
Jos koulutukseen liittyvät käytännön työtehtävät työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä edellyttävät olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä, koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun tulee varmistua ennen käytännön tehtävien alkua siitä, että opiskelijalla ei ole SORA-lainsäädännössä määriteltyä rikostaustaa. Nämä rikoslain kohdat koskevat lapseen kohdistuvia rikoksia, seksuaalirikoksia, väkivaltarikoksia, vapauteen kohdistuvia rikoksia ja huumausainerikoksia.
Rikostaustan tarkastamista varten opiskelija esittää rikosrekisteriotteen. Jos opiskelija kieltäytyy antamasta rikosrekisteriotetta nähtäväksi, häneltä voidaan pidättää oikeus opiskeluun siihen asti, kunnes hän suostuu toimittamaan rikosrekisteriotteen nähtäväksi.
Jos koulutukseen liittyvät käytännön tehtävät työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä edellyttävät olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä, koulutuksen järjestäjä tai korkeakoulu voi peruuttaa opiskelijan opiskeluoikeuden, jos
- se on tarpeen alaikäisten suojelemiseksi ja
- opiskelija on tuomittu rangaistukseen lapseen kohdistuneista rikoksista, seksuaalirikoksista, väkivaltarikoksista, vapauteen kohdistuvista rikoksista tai huumausainerikoksista.
Koulutuksen järjestäjä tai korkeakoulu voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltua aihetta epäillä,
- että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena koulutukseen kuuluvissa käytännön tehtävissä työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä
- tai opiskelijalla on riippuvuus huumeista.
Lisäksi edellytetään, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja että opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen:
- vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä, tai
- vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta, tai
- vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä, tai
- merkittävästi lisää koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun, työnantajan tai koulutussopimustyöpaikan tarjoajan hallussa olevien huumausainelaissa tarkoitettujen huumausaineiden laittoman kaupan leviämisen riskiä.
Huumausaineiden käyttöepäilystä harjoittelun tai työelämässä oppimisen jakson aikana tulee työnantajan ottaa ensin yhteyttä jaksosta vastaavaan opettajaan. Työnantaja ja opettaja katsovat yhdessä, täyttyvätkö edellytykset huumausainetestauksen todistukseen.
Huumausainetestiä koskevan todistuksen antaa koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun osoittama laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilö. Todistuksesta tulee ilmetä, että opiskelijalle on tehty testi huumausainelain mukaisen huumausaineen käytön selvittämiseksi. Todistuksen tulee lisäksi sisältää testin perusteella laadittu selvitys siitä, onko opiskelija käyttänyt huumausaineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin siten, että hänen toimintakykynsä on heikentynyt. Todistus on esitettävä koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun määräämässä kohtuullisessa ajassa.
Huumausainetestiä koskevan todistuksen vaatimisesta on ilmoitettava alaikäisen opiskelijan huoltajalle. Koulutuksen järjestäjä tai korkeakoulu vastaa huumausainetestiä koskevasta todistuksesta aiheutuvista kustannuksista.