Hyppää sisältöön

Televisioinnin aikana

Jumalanpalveluksen lähettämistä tai tallentamista kutsutaan tuotannoksi. Tuotantovaiheeseen kuuluu rakennus, lähetys tai tallennus ja purku.

1. Rakennuspäivä

Tv-tekniikan rakentamisella tarkoitetaan kameroiden ja muun tekniikan pystyttämistä tapahtumatilaan ja tilan yhdistämistä ulkona oleviin lähetysautoihin. Rakennus kestää yleensä kokonaisen päivän. Kun tekniikka on valmis, pidetään kameratekninen harjoitus eli käydään koko jumalanpalvelus läpi sellaisena kuin se on tarkoitus lähettää. Kaikkien esiintyjien tulee silloin olla paikalla. Tämä ei ole enää harjoitus kuoroille tai muille esiintyjille, eli harjoitusta ei panna poikki eikä osioita oteta uudestaan, elleivät keskeytykset johdu tv-tekniikasta.

Rakennuspäivänä voidaan myös tallentaa lähikuvia kuoroista, esiintyjistä sekä ulkokuvia tapahtumapaikasta. Nämä ns. insertit ohjaaja sijoittaa lähetykseen tai tallennukseen. Myös Herran siunaus voidaan tallentaa siltä varalta, että jumalanpalvelus kestää pidempään kuin lähetysaika.

2. Tallennus tai suora lähetys

Ilmoitettuja suunnitelmia ei saa muuttaa lähetystä tai tallennusta edeltävänä kahtena viikkona eikä lähetyspäivänä ilman todella tärkeää syytä. Äkillinen muutos, esim. kuorojen määrässä tai esiintymispaikassa, voi suuresti hankaloittaa tuotantotiimin työtä. Jos muutoksia tarvitaan, siitä täytyy neuvotella ohjaajan kanssa.

Jos kyseessä on jumalanpalveluksen tallennus, niin siihen voidaan myöhemmin lisätä inserttejä esimerkiksi jumalanpalveluksen suunnitteluvaiheesta tai kuoroharjoituksista. Näin tehdään jumalanpalveluksesta enemmän tv-ohjelman tapainen.

Jos kyseessä on suora lähetys, siihen voidaan joka tapauksessa lisätä kuvituskuvia ja inserttejä lähetyksen aikana. Suoran lähetyksen rakennuspäivä on yleensä lauantai. Sunnuntain, lähetyspäivän, aikataulua voi esimerkiksi suunnitella näin: 7.00 paikalla, 8.30-9.30 tarvittavien osuuksien harjoituksia sekä Herran siunauksen nauhoitus, ellei sitä nauhoitettu edellisenä iltana, 9.30-9.45 seurakunta kirkkoon, seurakunnan ”lämmittämiseen” muutama hauska sana, laulu tms.

Suoran tv-jumalanpalveluksen kesto on tasan 58 minuuttia. Sen täyttyessä lähetys lopetetaan kesken ja ajetaan ulos nauhoitettu Herran siunaus. Jumalanpalvelus jatkuu loppuun asti, vaikka televisiointi loppuu.

3. Purku

Purulla tarkoitetaan tv-tekniikan purkamista ja pakkaamista. Se on nopeampaa kuin rakentaminen, mutta siihen on kuitenkin varattava aikaa 3-4 tuntia. Sinä aikana tapahtumapaikkaa ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen, jotta purkaminen onnistuisi mahdollisimman sujuvasti.

 

HUOM! Tv-jumalanpalveluksen tuotantotiimiin voi kuulua lähes 20 henkeä. Työn sujuvuuden ja mukavuuden takaamiseksi olisi tärkeää, että seurakunta voisi järjestää tapahtumapaikan yhteyteen, varsinkin rakennuspäiväksi, cateringin. Tarjolla voisi olla esimerkiksi kahvia, teetä, mehua ja voileipiä.

Ota yhteyttä

tuottaja-toimittaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
ohjaaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
ohjaaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty