Hyppää sisältöön

Äänitteen tekeminen

Äänitteiden julkaisemiseen sekä musiikin käyttöön esim. videoissa ja elokuvissa tarvitaan lupa, mikäli musiikin tekijänoikeudet ovat voimassa.

  • Yksityishenkilöt saavat julkaista Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa myös tekijänoikeuksien alaista musiikkia.
  • Jos video julkaistaan esimerkiksi seurakunnan sivulla, kyse ei enää ole yksityisestä käytöstä, joten Teoston lupa on tarpeen.

Tekijänoikeuksien alaisen musiikin mekanisointiin ja synkronointiin tarvitaan lupa.

Mekanisointi tarkoittaa musiikin tallentamista kaupalliselle äänitteelle.

Synkronointi tarkoittaa musiikin tai äänen liittämistä liikkuvaan kuvaan.

Teoston mediapienlupaan voidaan liittää piensynkronointilupa, joka kattaa myös pienimuotoisen mekanisoinnin. Lisätietoa löydät Teoston sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Youtubella, Facebookilla ja Instagramilla on Teoston kanssa sopimus, jonka nojalla YouTube-videoilla saa käyttää musiikkia tietyin ehdoin. Lisätietoa löydät Teoston sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Äänilevyn tekemisestä löydät lisätietoa ja ohjeita Nordisk Copyright Bureau NCBLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n sivuilta (sivut ovat englanninkieliset).

Jos haluat julkaista sovituksen tekijänoikeuksien alaisesta sävelmästä, ota ensin yhteys sävelmän oikeudenomistajaan ja sen jälkeen tarvittaessa Teostoon. Lisätietoa löydät Teoston sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Päivitetty