Hyppää sisältöön

Seurakuntia innostetaan kokeilemaan – avustukset haettavissa huhti-elokuun aikana

Seurakuntien kokeilutoiminnan tukemiseen varatun avustusmäärärahan seuraava haku on 1.4. – 31.8.2023.
Julkaistu 20.3.2023

Kirkolliskokous on myöntänyt vuodelle 2023 seurakuntien kokeilutoimintaan 150 000 euroa. Avustus on tarkoitettu seurakuntien toimintaan, talouteen tai hallintoon liittyviin innovaatioihin.

Avustuksen hakeminen Kirkkohallitukselta

Seurakuntien kokeilutoiminnan tukemiseen varatun avustusmäärärahan seuraava haku on 1.4. – 31.8.2023. Haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella (linkki lomakkeeseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä).


Hakuinfo ja hakuklinikat

Kirkkohallitus järjestää seurakuntien kokeilutoiminnan avustuksen hakemisesta ja hakuprosessista hakuinfon. Infossa kerrotaan hakukriteereistä ja mitä kokeiluilta odotetaan. Lisäksi järjestetään hakuklinikoita, joissa on mukana Kirkkohallituksen asiantuntijoita. Klinikoilla voidaan käydä läpi kokeiluja, joille avustusta haetaan. Hakuklinikoilla tarjotaan apua kokeilun suunnitteluun, tavoitteiden asetantaan ja hanketoimintaan sekä avustusten kriteerien mukaisten asioiden tarkasteluun. Klinikoilla avustuksen hakijat voivat esittää asiantuntijoille kysymyksiä, ja klinikoilla voidaan jakaa yhteisesti ideoita kokeilujen käynnistämiseksi.

Info ja klinikat pidetään Teams-kokouksina. Tilaisuudet ovat avoinna kaikille kokeilutoiminnasta kiinnostuneille ja avustusten hakemista suunnitteleville. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Aikataulut:


Hakukriteerit

  • Hakijan tulee olla seurakunta, seurakuntayhtymä tai kirkollinen järjestö. Kirkollinen järjestö voi hakea avustusta ainoastaan yhdessä seurakunnan tai seurakuntayhtymän kanssa. Avustuksen tulee kohdentua seurakuntien/seurakuntayhtymien kokeilutoiminnan tukemiseen.
  • Avustettavan kokeilutoiminnan tulee olla uudenlainen paikallinen, alueellinen tai valtakunnallinen toimintaan, talouteen tai hallintoon liittyvä innovaatio.
  • Valinnassa painotetaan ensisijaisesti hankkeita, jotka toteutetaan yhteistyössä yhden tai useamman kumppanin kanssa.
  • Etusijalla ovat hankkeet, joiden suunniteltuja lopputuloksia voidaan hyödyntää paikallisuutta laajemmin.
  • Kokeilutoimintaan myönnettävästä avustuksesta voi käyttää henkilöstökuluihin korkeintaan 50 %. (Kokeilutoiminnan alustava budjetti toimitettava hakemuksen liitteenä.)
  • Avustuksen käytöstä raportoidaan Kirkkohallitukselle.

Ovet auki kokeiluille

Kokeilutoiminnan avustaminen on osa kirkon Ovet auki -strategian toteuttamista. Ovet auki uusille mahdollisuuksille kohdassa kannustetaan toteuttamaan kokeiluja ja vahvistamaan kokeilukulttuuria, epäonnistumisia pelkäämättä. Tähän mennessä seurakuntien kokeilutoiminnan tukemiseen on vuosina 2021–2022 jaettu lähes 400 000 euroa ja tänä aikana on käynnistetty 24 kokeilua. Hakijoina on ollut 91 tahoa ja yhteenlaskettu haettu avustusmäärä on ollut lähes 2 miljoonaa euroa. Lue lisää Kirkkohallituksen Yleiskirjeestä seurakunnilleLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lisätietoja

  • Liisa Björklund, liisa.bjorklund@evl.fi, Kirkkohallitus
  • Minna Rissanen, minna.rissanen@evl.fi, Kirkkohallitus
Takaisin
Päivitetty