Hyppää sisältöön

Omaisen tunteet ja surutyö

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa arjen. Jokaisella on oma tapansa surra. Jonkun on helppo itkeä, toinen suree hiljaa. Surun kestoa, syvyyttä ja sen vaatimaa aikaa ei voida ennakoida. Usein surun läpikäymiseen tarvitaan paljon tilaa ja aikaa sekä toisia ihmisiä. Ole surussasi itsellesi armollinen.

Hautajaiset auttavat eteenpäin surusta toipumisessa

Hautajaiset ovat tärkeä osa surutyötä. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus antavat omaisille tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Usein vainajasta puhuminen ja yhdessä muisteleminen lohduttavat surussa. Hautajaisiin kuuluu myös kiitollisuus yhteisestä ajasta ja elämän lahjasta.

Hautajaisissa omaiset ja muut läheiset rukoilevat ja saattavat vainajan viimeiselle matkalleen lohduttavien Raamatun ja virsien sanoin. Yhteisessä rukouksessa voidaan pyytää myös voimaa kaipaukseen ja suruun sekä elämän rajallisuuden aiheuttamiin tunteisiin, ahdistukseen ja pelkoihin.

Läheisten ja seurakunnan tuki

Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä. He tukevat surussa kuoleman lähestyessä ja kuoleman jälkeen. Heidän kanssaan voit keskustella luottamuksellisesti. Seurakunnat järjestävät myös sururyhmiä, jotka tarjoavat vertaistukea ja keskusteluapua läheisensä menettäneille. Osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.