Hyppää sisältöön

Rippikoulu ulkomailla

Rippikoulu tuo 15-vuotiaan elämään uusia kokemuksia ja ystäviä. Sen aikana mietitään elämää ja suhdetta Jumalaan sekä tutustutaan luterilaiseen uskoon. Rippikoulun päätteeksi järjestetään konfirmaatio. Myös aikuinen voi käydä rippikoulun, mikäli ei sitä nuorena käynyt. Aikuisille järjestetään omia rippikouluja.

Rippikouluun osallistumisen edellytykset

Rippikouluun ilmoittautuvan tulee täyttää kyseisenä vuonna  15 vuotta. Rippikouluun voi tulla, vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Riparin yhteydessä nuori voi vanhempien luvalla liittyä kirkkoon. Mikäli kirkkoon kuulumaton haluaa rippikoulun jälkeen liittyä kirkon jäseneksi, hänet kastetaan ennen konfirmaatiota.

Mahdollisuus rippikouluun voi löytyä ulkosuomalaiselle nuorelle myös yllättävän läheltä. Monissa ulkosuomalaisseurakunnissa  pidetään rippikouluja nuorille tai aikuisille. Näistä saat parhaiten tietoa ottamalla yhteyttä lähimpään ulkosuomalaisseurakuntaan.

Rippikouluun Suomeen - ilmoittaudu ajoissa

Ulkomailla asuva nuori voi tulla rippikouluun myös  Suomeen. Jokaisessa Suomen seurakunnassa järjestetään vuosittain ainakin yksi ripari, suurimmissa kymmeniä.  Mahdollisuuksien kirjo on melkoisen runsas. Perinteisten rippileirien lisäksi on erilaisia harrastusripareita, kaupunkiripareita ja erityisryhmien ripareita. Ilmoittautuminen seuraavan vuoden rippikouluihin on edeltävän vuoden syksyllä, yleensä alkusyksystä.

Erilaisia vaihtoehtoja:

1. Rippikoulun voi käydä kotiseurakunnassaan Suomessa. Kotiseurakunta tarkoittaa seurakuntaa, jonka poissa olevaan väestöön nuori on merkitty. Yleensä se on seurakunta, johon nuori tai hänen vanhempansa on kuulunut ennen ulkomaille muuttoa.

2. Lasten ja nuorten keskus ry järjestää kesäisin kansainvälisiä rippileirejä, joilla yhteisenä kielenä ovat englanti ja suomi. Osallistujista puolet on ulkosuomalaisia nuoria. Tutustu Lasten ja nuorten keskuksen rippikouluihin

3. Rippikouluja järjestetään myös saksanLinkki avautuu uudessa välilehdessä, venäjän, kiinan, arabian ja viron kielellä Suomessa.

4. Monet muut järjestöt järjestävät rippikouluja, joihin nuoret tulevat pääsääntöisesti eri puolilta Suomea, mutta joskus kauempaakin. Näillä leireillä nuoria yhdistää usein yhteinen herätysliiketausta tai harrastus.

Lisätietoa rippijuhlista

Aikuisrippikoulu

Myös aikuinen voi käydä rippikoulun. Aikuisrippikoulu on yleensä papin ja rippikoulua käyvän henkilön kahdenkeskinen prosessi. Sen päätteeksi rippikoulua käyvä kastetaan, mikäli häntä ei ole aiemmin kastettu ja näin hän tulee liitetyksi kirkon jäsenyyteen. Halutessasi käydä aikuisrippikoulun ulkomailla ota yhteys lähimpään ulkosuomalaisseurakuntaan

Konfirmaatio

Konfirmaatiossa nuoren tai aikuisen konfirmoitavan puolestaan rukoillaan. Konfirmaatio voidaan nähdä myös omakohtaisena tunnustautumisena kristilliseen uskoon. Rippikouluun kaikki ovat tervetulleita, mutta konfirmaation edellytyksenä ovat kaste ja rippikouluun osallistuminen. Rippikouluun voi osallistua, vaikka ei haluisikaan tulla konfirmoiduksi 

Konfirmaatio tuo oikeuksia:

  • voi käydä itsenäisesti ehtoollisella

  • on oikeus toimia kummina

Lisätietoa konfirmaatiosta