Nainen istuu matkalaukun päällä

 

Kirkko auttaa sinua ulkomaillakin

On hyvä pohtia, mikä on motiivisi muuttaa ulkomaille. On syy mikä tahansa, muutto ulkomaille ei ole ratkaisu kotimaassa oleviin ongelmiin. Nämä kysymykset nousevat helposti esille, kun tuttu tukiverkosto on kaukanan kotimaassa. Lähdön motiiveja miettiessä, on hyvä huomioida kaikki perheenjäsenet. Ennen lähtöä on hyvä selvittää mahdollisimman paljon niin käytännön asioita kuin kohdemaan kieleen, kulttuuritietoon ja sen ymmärtämiseen liittyviä asioita.

Jos asettuminen ulkomaille tuntuu kovin hankalalta, kannattaa hakea ulkopuolista tukea. Sitä on tarjolla ulkosuomalaisten yhteisöissä. Kirkon ulkosuomalaistyö ja ulkosuomalaisseurakunnat ovat osa tätä verkostoa. Olemme läsnä myös sosiaalisessa mediassa. Älä siis jää yksin.

Kulttuurishokki

Kulttuurishokissa on kyse kahden erilaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä. Kulttuurisokin vaiheet ovat hyvin yksilöllisiä ja monimuotoisia. Erityisen haastavaa voi olla, jos perheen jäsenet kokevat nämä vaiheet eri tahdissa. 

1. Kuherruskuukausi on turistimainen vaihe, jolloin suhtaudutaan asioihin uteliaisuudella ja mutkattomasti.
2. Shokkivaihe kehittyy vähitellen. Olo on ulkoisesti rauhallinen, mutta sisällä myrskyää. Ajatukset täyttyvät huolesta, surullisuudesta ja alakuloisuudesta.
3. Reaktiovaiheessa uusi maa ei miellytä enää laisinkaan. Paikallinen kulttuuri ärsyttää ja kielteisyys valtaa mielen. Kotiinpaluu tuntuu houkuttavalta.
4. Tasaantumisvaiheessa uusi elämäntilanne hyväksytään ja aletaan näkemään uudessa kulttuurissa myönteisiä puolia.
 

Matkalaukussasi on hyvä olla huumoria, kärsivällisyyttä, uteliaisuutta, sinnikkyyttä ja avoimuutta!

 

Löydä lähin ulkosuomalaisseurakuntasi