Hyppää sisältöön

Kouluun lähtevien siunaus

Koulun aloitus on tärkeä hetki. Lapsi ja koko perhe astuvat uuteen elämänvaiheeseen, jossa lapsen itsenäisyys kasvaa. Lapsi tarvitsee rinnalleen tärkeitä aikuisia ja heidän tukeaan kasvussaan.

Monissa seurakunnissa järjestetään kirkkohetki, kouluun siunaaminen, ekaluokan aloittaville sekä heidän läheisilleen. Siunaaminen tarkoittaa hyvän toivomista. Koulutulokkaalle toivotetaan tasaista ja turvallista koulutietä.

Printtaa kiva värityskuvakutsu, jolla myös lapsen kummit voi kutsua mukaan!

Katso paikkakuntasi tilaisuudet oman seurakuntasi sivuilta. Täältä löydät seurakuntien yhteystiedot.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä siunaaminen tarkoittaa?

Siunaaminen välittää rakastavan Jumalan huolenpitoa. Siunatessa toivomme toiselle kaikkea sitä, mitä hän elämässään tarvitsee. Jokainen kristitty voi siunata toisen, sillä me kaikki olemme Jumalan työtovereita.

Miten kouluun siunaaminen käytännössä tapahtuu?

Kouluun lähtevien siunaus sisältää lastenlauluja, rukouksia ja pienen puheen. Kirkkohetken ydin on alttarin ympärillä tapahtuva siunaus, jossa seurakunnan työntekijä laittaa kätensä kunkin lapsen pään päälle ja sanoo siunaussanat. Usein siunaajiksi kutsutaan myös lapsen kummeja tai muita läheisiä aikuisia. Kirkkohetken päätteeksi voi olla pientä tarjoilua.

Miksi seurakunta järjestää kouluun siunaamisia?

Koulun alkaessa sekä lapsella että perheellä alkaa uusi elämän vaihe, jossa seurakunta haluaa olla mukana. Koulutiellä lapsen elämänpiiri laajenee, edessä on paljon uutta opittavaa. Kun maailma aukeaa uusien tietojen ja taitojen oppiessa, tarvitaan myös suojelusta. Kouluun siunaamisesta alkaa myös seurakunnan ja koulun yhteistyö.