Hyppää sisältöön
Urkuri soittaa urkuja.

Kirkossa

Kirkko on ihmisiä varten  

Suomen kielessä sanalla kirkko on useita merkityksiä. Kirkko sanalla voidaan tarkoittaa kirkkorakennusta, mutta se on ennen kaikkea yhteisö, jota yhdistää usko kolmiyhteiseen Jumalaan. Yhteisöllä voidaan tarkoittaa koko maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa tai rajatummalla alueella toimivaa yhteisöä, kuten Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa. 

Kirkkorakennus on aina ihmisiä ja seurakuntaa varten. Siellä rukoillaan ja vietetään messua. Siellä lauletaan ja soitetaan. Kirkon tiloihin kokoonnutaan erilaisiin kerhoihin, kuoroihin ja muihin kohtaamisiin.  

Messu eli jumalanpalvelus on kaikille avoin seurakunnan kokoontuminen. Messua vietetään joka sunnuntai. Sinäkin olet tervetullut mukaan! 

Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista. 

Viikkomessu vietetään yleensä arkipäivänä. Viikkomessussa on tilaa hiljaisuudelle, mietiskelylle ja vapaamuotoiselle rukoukselle. Viikkomessua voidaan viettää myös esimerkiksi nuorten, oppilaitosten ja puolustusvoimien jumalanpalveluksissa. 

Sanajumalanpalvelus on jumalanpalvelus, jossa ei vietetä ehtoollista. Siinä keskitytään Jumalan Sanaan ja rukoukseen. Esimerkiksi koulujen kanssa järjestetyt joulukirkot ovat sanajumalanpalveluksia. 

Messun tai jumalanpalveluksen etenemistä voi seurata virsikirjan lopussa olevasta jumalanpalveluksen kaavastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Jumalanpalveluksen eri osien merkityksestä kerrotaan lisää myös näillä sivuilla.  

Kristillisten pyhäpäivien kokonaisuutta kutsutaan kirkkovuodeksi. Kirkkovuodessa on noin kuusikymmentä pyhäpäivääLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joista suurinta osaa vietetään sunnuntaina, mutta jotkut sijoittuvat muille viikonpäiville. Mikä merkitys vapaapäivillä on sinulle? Miten vietät kirkkovuoden juhla-aikoja?  

Musiikilla on merkittävä rooli jumalanpalveluksissa. Messussa lauletaan virsiä ja liturgian osia yhdessä. Lue lisää aiheesta musiikki jumalanpalveluksissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä