Hyppää sisältöön

Retriitti mahdollisuutena

Hiljaisuus on antaa viisautta ja rohkeutta astua eteenpäin – kun ensin on pysähtynyt.

Olen ollut retriitissä parikin eri kertaa, ja kokemus on ollut todella antoisa, rakas ja minulle tärkeä. Kolmen lapsen äitinä ja opettajana päivät ovat täydet ja rankat, ja tällaiseen pysähtymiseen ei oikein ole arjen keskellä mahdollisuutta. Kiitos tarpeellisesta ja näin hienosta mahdollisuudesta. 

Ihminen hiljentymässä veden ja luonnon äärellä hiljaisuuden retriitissä. 
Tunturiretriitti. Kuva: Ilkka Tahvanainen


Mitä on hiljaisuuden retriitti yhteistyömuotona?

Hiljaisuuden retriitti on hyvä tapa ladata akkuja, rentoutua ja ottaa aikaa omille ajatuksille tai ehkä kerätä voimia tuleviin työkoitoksiin. Hyvä ruoka, lepo ja rauha sekä kaunis luonto hoitavat mieltä ja kehoa. Hiljaisuuden retriitissä on rukoushetkiä ja joskus erilaisia taidetuokioita musiikin siivittäminä, joihin kokoonnutaan päivän mittaan. Niissä lauletaan ja ehkä lausutaankin jotakin yhdessä. Oikeastaan nämä meditaatio- ja rukoushetket sekä messu muodostavat retriitin rungon, joka rauhallisesti kuljettaa retriittijoukkoa viikonlopun läpi. 

Osallistuja saa valita osallistuuko rukoushetkiin, meditaatioihin tai yhteisiin hetkiin, ja millä tavoin. Keneltäkään osallistujalta ei kysytä kirkkoon kuulumista.

Aikaa jää runsaasti myös päiväunille, lueskelulle, kävelyretkille, istuskelulle ja ennen kaikkea sinulle itsellesi. Retriitissä on myös mahdollisuus osallistua hiljaiseen saunomiseen.

Yksinolo ja hiljaisuus voi nostaa mieleen vaikeita tai hämmentäviä asioita, joista pitäisi saada puhua. Näitä tilanteita varten on mahdollista käydä kahdenkeskinen keskusteluaika retriitin ohjaajan kanssa. Keskusteluajat ovat lyhyitä, mutta usein lyhytkin keskustelu auttaa ja voit jatkaa hiljaista matkaasi. Oman hiljaisen matkan antia kannattaa purkaa omassa mielessään vähitellen ja kokemustaan maistellen.

 

Palautetta retriittiin osallistujilta:

Kiitos seurakuntayhtymälle, että avasitte kasvattajien hiljaisuuden retriitin myös varhaiskasvatuksen työntekijöille! Pääsin itse osallistumaan Hvittorpissa viime viikonloppuna järjestettyyn ”Valon retriittiin”. Kokemus oli minulle uusi. Nautin pysähtymisen hetkestä ja mahdollisuudesta valtavasti. Koko kuluneen viikon olen mielessäni palannut viikonloppuun ja siellä heränneisiin ajatuksiin ja tunteisiin hyvällä mielellä. 

Hiljaisuudenretriitti oli minulle merkityksellinen, hyvin pysäyttävä ja oivalluksia täynnä oleva kokemus. Nautin joka rukoushetkestä, hiljaisuudesta, rauhasta, omista ajatuksista ja itseni tutkiskelusta -jotenkin koin voimaantumisen ja armollisuuden itsessäni. Retriitti antoi avaimia rauhoittumiseen, joita osaan nyt käyttää hektisessä päiväkodin arjessa. Osaan pysähtyä, kuulla ja hengittää. Retriittikokemus kannatteli minua useamman päivän. Suosittelen ihan jokaiselle kasvattajalle hiljaisuudenretriittiä – kiitos tästä kokemuksesta ja taitavasta retriitin ohjaajasta! 

Halutessasi voit kysyä lisää varhaiskasvattajille suunnatusta retriittitoiminnasta kasvatuksen asiantuntija Tiina Hänniseltä:

tiina.hanninen@evl.fi
Espoon seurakuntayhtymä

Tuikkukynttilöitä puupöydällä.
Kynttilät ja hiljaisuus. Kuva: Tiina Hänninen