Ekopaasto-kampanja 2018. Järvimaisema ja kampanjan logo.
Naiset pappeina 30 vuotta
Kuva naisten ensimmäisestä pappisvihkimyksestä

Tiistaina 6.3. tulee kuluneeksi 30 vuotta, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkkoon.

Naisten osuus papistosta on kasvanut tasaisesti. 2000-luvulla papiksi vihityistä enemmistö on ollut naisia. 

Historiaa ja tilastoja pappisviran avaamisesta naisille
Mikä on kirkkoturva?

Kristilliseen uskoon kuuluu hädänalaisten auttaminen riippumatta kansallisuudesta, uskonnosta tai sukupuolesta. Kirkkoturva on kristillinen käytäntö, jolla on vuosisatainen perinne.

Kirkkoturva on avointa toimintaa, jolla pyritään varmistamaan Suomessa elävien siirtolaisten oikeudenmukainen kohtelu.

Tietoa kirkkoturvasta
Nälkä tulee nähdä!
Yhteisvastuun banneri, jossa pizzapala ja #ruokatrendit2018

Piispa Seppo Häkkinen luovutti Yhteisvastuukeräyksen Nälkä-työryhmän kannanoton maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle Kotkassa 13.2.2018.

”Ihmisten hyvinvointi ei voi olla toisten armeliaisuuden varassa. Leipäjonoista olisi syytä päästä kokonaan eroon, mikä vaatii muutoksia yhteiskunnallisissa rakenteissa.”

”Perusturvan korottaminen vaatii poliittisia päätöksiä. Siten myös nälkä on viime kädessä poliittinen valinta. Siksi sanomamme on: nälkää ei tule nähdä, mutta nälkä tulee nähdä!” kannanotossa vedotaan.

Tutustu kannanottoon ja taustaselvitykseen nälästä
Hiljenny hetkeksi Ekopaasto-retriitissä 2.-4.3.
Ekopaasto-kampanjan tunnus

Osana meneillään olevaa Ekopaasto-kampanjaa järjestetään 2.-4.3. Ekopaasto-retriitti Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa Karjalohjalla.

Retriitti tarjoaa mahdollisuuden hiljentyä ympäristöasioihin liittyvien tunteiden ja hengellisten kysymysten äärelle. Heponiemen kaunis luonto tukee tätä matkaa.

Lisätietoja retriitistä
Yhteisvastuukeräys on käynnissä
Yhteisvastuu-keräyksen kampanjakuva

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Tämän vuoden keräys keskittyy torjumaan nälkää ja köyhyyttä.

Keräys jatkuu 1.5.2018 asti.

Yhteisvastuu.fi
Arkkipiispa valitaan 1.3.2018
Piispat Luoma ja Vikström

Arkkipiispanvaalin toinen ja ratkaiseva kierros käydään torstaina 1.3.2018. Ehdokkaina ovat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström

Vaalissa äänestävät arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä seurakuntien valitsemat maallikkovalitsijat. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapituleiden ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun 2018 alussa.

Tietoa vaalista
Kristittynä eläminen muslimienemmistöisessä maassa on muistutus kirkosta
Al Amana -keskus Omanissa

Omanissa sijaitseva Al Amana -keskus on uskontojen välinen dialogikeskus, joka pyrkii rakentamaan rauhaa ja luottamusta eri tavoin ajattelevien välillä. Pastori Aaro Rytkönen on toiminut vuodesta 2017 keskuksen toiminnanjohtajana vuodesta 2017.

Al Amana -keskuksen toiminnassa uskontojen kohtaaminen nähdään pyrkimyksenä ymmärtää toisin uskovaa ihmistä ja rakentaa sitä kautta uskontojen ja kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa.

Aaro Rytköselle eläminen kristittynä muslimienemmistöisessä maassa on itsessään muistutus kirkosta: ”Jos me rakennamme rauhaa ja sovintoa, niin me toteutamme meille annettua tehtävää elää kristittyinä”, Rytkönen painottaa. 

Lue Elina Hellqvistin artikkeli
1. paastonajan sunnuntai
Kuvassa Jeesus, kiusaaja ja kaksi enkeliä autiomaassa.
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. 
Kirkkovuosi
Sisällissodan muistovuotta vietetään myös kirkossa
kuusen oksia sateessa

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi sisällissodan muistovuoden Kallion kirkossa 20. tammikuuta. Tänä vuonna sisällissodasta on kulunut sata vuotta.

”Sisällissota asuu yhteisessä muistissa, ja yksityisissä perheen, suvun ja paikkakunnan muistissa. Kun seison tässä avaamassa sisällissodan muistovuotta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon osalta, tunnen poikkeuksellisella tavalla historian painon”, arkkipiispa Mäkinen sanoi.

Hän sanoi, ettei sisällissodan muistia tule väheksyä eikä unohtaa. Muistovuosi voi parhaimmillaan merkitä sitä, että sisällissota ja sen pitkä jälki, jossa on paljon vaiettua, alkaa näkyä yhteisenä perintönä.

Arkkipiispan puhe
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Seurakunnat liputtavat Baltian maiden itsenäisyyden 100-vuotispäivinä
Suomen lippu

Seurakunnat ovat mukana juhlistamassa Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyyden 100-vuotispäiviä liputtamalla. Erityisesti ystävyysseurakunnan Baltiassa omaavat seurakunnat ovat mukana liputuksessa. 

Viron kansallispäivää vietetään 24. helmikuuta. Latvian kansallispäivä on 18. marraskuuta.

Lue lisää
Kirkon rahan käytöstä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat käyttävät kirkollisverovaroja toimintansa pyörittämiseen. Kirkon rahan käyttö on noussut julkisuuteen vuoden alussa.

Mediassa  ja somekeskusteluissa on käyty keskustelua Helsingin piispa Teemu Laajasalon saamasta kysymyslistasta, joka liittyi luottokortin käyttöön Laajasalon kirkkoherrakaudella.

Julkisuudessa olleet talousepäselvyydet selvitetään, ja Helsingin seurakuntayhtymä on jo ilmoittanut tilaavansa talousasioista selvityksen ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta.

Lue lisää
Arkkipiispa SOSTEn valtuuston puheenjohtajaksi
Arkkipiispa Kari Mäkinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen valittiin 14.2. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n valtuuston puheenjohtajaksi 14.2.2018. Mäkinen toimii puheenjohtajana kolmivuotiskauden 2018 - 2020. 

”Arvostan suuresti saamaani luottamusta. Tuntuu hyvältä, että voin olla mukana omalta osaltani tukemassa vahvaa kansalaisyhteiskuntaa ja sen kokeneita, asiantuntevia toimijoita. Ihmisten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden puolustamiseksi on yhdessä tehtävä töitä”, arkkipiispa Mäkinen sanoi. 

Kirkon parisuhdeneuvola aloitti Vauva.fi:ssä
Parisuhdeneuvola-banneri, jossa taustalla sydän, teksti valkoisella.

Kirkko on avannut Sanoma Media Finlandin Vauva.fi-sivustolla Parisuhdeneuvola-palvelun.

Sivustolla kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat vastaavat ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Parisuhdeneuvola palvelee niin sinkkuja kuin erilaisissa perhetilanteissa olevia.

Palvelu on osoitteessa www.vauva.fi/parisuhdeneuvola

Lisätietoa yhteistyöstä
11.2. Horisontti: Arkkipiispanvaalin finaalissa piispat Luoma ja Vikstrom

Kilpailu paikasta Turun ja koko Suomen arkkipiispana jatkuu. Toiselle vaalikierrokselle selvisivät Espoon piispa Tapio Luoma sekä Porvoon piispa Björn Vikström.

Seuraavan kolmen viikon aikana 1530 äänioikeutettua tekee valintansa. Millaisen arkkipiispan kirkko haluaa, ja miksi piispat haluavat arkkipiispaksi?

Horisontti-ohjelma sunnuntaina 11.2. klo 12.05 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa lähetyksen jälkeen klo 14.00 YleAreenassa.

Toimittajina Kimmo Saares ja Samuli Suonpää.

Horisontti Yle Areenassa
Helsingin seurakuntayhtymä tilaa ulkopuolisen selvityksen talousasioista

Helsingin seurakuntien johtoryhmä päätti torstaina 11.1. tilata välittömästi selvityksen ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta. Selvitys tehdään sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja hyväksymiskäytännöistä. Osana kattavaa selvitystä riippumaton taho käy läpi kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt. 

"Asiat selvitetään pohjamutia myöten. Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu, että epäselvyyksiä ei ole eikä jää", sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

Lue Helsingin seurakuntayhtymän tiedote
"Suomen turvapaikkapolitiikkaa pitää arvioida uudelleen"

Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat. Turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.


Näin toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen yhteisessä Vieraskynä-kirjoituksessaan 3.2.2018.

Katso lisää Pinnalla nyt -sivulta
Kirkon kasvatustyössä painotetaan rauhaa
Kasvatuksen rauha-teeman banneri, jossa sinisellä teksti #rauha

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosina 2018–2019. Rauha yhdistää ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia, mutta erityisesti nuorille rauha on tärkeä kasvun ja elämän ehto. 

Kirkon kasvatuksessa uskotaan, että lapsilla ja nuorilla itsellään on ajatuksia ja halua toimia rauhan tekijöinä ja rauhan puolustajina.

Teemavuodet käynnistyivät Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa Jyväskylässä.

Teemavuosia ovat rakentamassa Kirkkohallitus ja seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker sekä Suomen NMKY.

Rauhamaassa.fi
Piispainkokous käsitteli kirkon missiota ja ekumeniaa
Piispat Kalliala ja Vikström piispainkokouksessa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous kokoontui 5. - 7. helmikuuta Helsingissä. Kokous käsitteli muun muassa Missiologian tuntemus ja osaaminen kirkon työssä -raporttia, jossa käsitellään kirkon missiota ja sen toteuttamista voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Raportin mukaan kirkon tulee yhä enemmän suunnata voimavaroja rohkeaan teologiseen työskentelyyn, yhteistyöhön eri yhteisöjen kanssa sekä ammattitaitoiseen viestintään ja mediaosaamiseen. 

Lue lisää
Puhuminen auttaa - Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kun on suru, hätä ja ahdistus ja kaipaat kuuntelijaa, Kirkon keskusteluapu on sinua varten.

Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelemme myös ruotsiksi.

Päivystysajat:

● Palveleva puhelin joka ilta klo 18 alkaen
● Chat ma–pe klo 12–20
● Palveleva netti ja Palveleva kirje vastaanottavat viestejä 24/7. Viesteihin vastataan päivän, parin kuluessa.

Kirkon keskusteluapua
Pisara-hartaus 3.2.
Metsälintu Pahkinen tanssii kirkossa

Sisäinen linna.

Metsälintu Pahkinen teki mystikko Teresa Avilalaisen teksteistä tanssiteoksen. (Ps. 139:15-16)

Pisara-hartaus katsottavissa Yle TV1:ssä la 3.2. klo 15.05 tai Yle Areenassa.

Pisara Yle Areenassa
Kummius on luottamustehtävä
Meemikuva, jossa pappi kastaa kummin sylissä olevaa vauvaa. Kuvassa teksti: Joka vuosi syntyy kähes 100 000 uutta kummisuhdetta.
Kummien valinta ja tehtävät
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
Göran Hellberg palkittiin Elämänura-palkinnolla
Eläkkeellä oleva entinen kisapappi Göran Hellberg

Göran Hellberg palkittiin 18.1.2018 Suomen urheilugaalassa Elämänura-palkinnolla.

Hellberg oli ensimmäinen kisapappi, joka toimi arvokisoissa vuosina 1972-2003.

Nykyään kisapappina toimii Leena Huovinen.

Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Suomalaisista 71 % on ev.lut. kirkon jäseniä
Banneri, 101 syytä kuulua kirkkoon:

Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli vuoden 2017 lopussa 3,9 miljoonaa. Kirkkoon kuuluu siis noin 71 prosenttia suomalaisista.

Vuonna 2017 kirkosta eronneiden määrä nousi jonkin verran ja kastettujen määrä laski vuoteen 2016 verrattuna. 

Jäsenmääräuutinen
Muistovuoden avaus ja Sovinto100 -tapahtumat
Kallion kirkossa lauantaina 20. tammikuuta järjestetyn Sovinto 100 -tapahtuman tilaisuudet ovat katsottavissa tallenteina: Sisällissodan muistovuoden avaus, Sovinto 100-kansalaisfoorumi sekä Vihan kierteestä sovinnonrakentajaksi -tilaisuus.
Sovinto100 -tapahtumien tallenteet tapahtuman nettisivuilla
Arkkipiispa: Tarvitaan tehokkaat välineet puuttua häirintätapauksiin

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkossa on oltava häirinnän suhteen nollatoleranssi. Häirintään puuttumiseen tarvitaan hänen mukaansa yhtenäiset toimintamallit, joiden on oltava kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa.

Lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa #totuusvapauttaa-kampanjan.

"Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa”, Mäkinen sanoo.

Lue koko tiedote
Arkkipiispa: Kirkossa kannettava tarkasti vastuu yhteisistä rahoista

Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat.

Julkisuudessa keskustellaan nyt kirkon rahankäytöstä Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhosen nostettua esiin kysymyksiä piispa Teemu Laajasalon luottokorttien käytöstä hänen toimiessaan Kallion kirkkoherrana. Mäkisen mukaan on tärkeää, että kun huoli asianmukaisuudesta rahojenkäytössä on syntynyt, kysymykset tuodaan esiin.

Lue koko tiedote
Iltahartaus nyt myös uusintana klo 23.00
Radiohartauksien piirretty logo, jossa ruskea radio, taustalla taivasta.

8.1. alkaen radion iltahartaudet voi kuunnella uusintana Yle Radio 1:ssä klo 23.00.

Normaalisti iltahartaudet lähetetään ma-pe klo 18.50 ja la klo 18.00. 

Aamuhartauksia lähetetään maanantaista lauantaihin klo 6.15 ja 7.50.

Yle radio 1:n hartaudet
101 syytä kuulua kirkkoon
Kaksi kättä pitämässä kiinni toisistaan.
Liity kirkkoon
Piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle 1.11.2018
Samuel Salmi

Piispa Salmi on hoitanut Oulun hiippakunnan piispan virkaa vuodesta 2001 lähtien. 

”Kiitän kaikista ihmisistä, jotka ovat iloiten rakentaneet tätä kaunista pohjoista maata ja sen henkistä ja hengellistä elämää yhdessä kanssani” piispa Salmi toteaa hiippakunnalle ja tuomiokapitulille osoittamassaan kirjeessä.

Alustavan arvion mukaan piispanvaali toimitetaan elo-syyskuussa 2018.

Lue lisää
Piispat: Hyvä saattohoito kaikille tarvitseville
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Piispat eivät kannata eutanasian laillistamista. He kehottavat yhteisessä kannanotossaan sen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen kannanotto eutanasiasta ja saattohoidosta
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
Kirkolle myönnettiin Vuoden selväsanainen –palkinto
Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Lue lisää
 
Kirkko Twitterissä