Hyppää sisältöön

Diakonian juhlavuosi 2022

1.9.2022 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Matilda Hoffman. Tämän kunniaksi vietämme diakonian juhlavuotta. Tälle sivustolle kokoamme juhlavuoden tapahtumia eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan juhlimaan, yhdessä ja erikseen, kukin omassa toiminnassaan sekä yhteisesti osana valtakunnallisia juhlallisuuksia! 

 

Juhlavuonna keskiössä ovat erityisesti diakonian vihkimysvirka, ammatillinen diakoniatyö sekä kaikki diakonian toimijat. Jokainen kristitty voi omalla paikallaan toteuttaa diakoniaa arjen lähimmäisyytenä. Seurakuntien diakoniatyö on vahva osallisuuden mahdollistaja ja vapaaehtoistoiminnan organisoija. Diakoninen kirkko innostaa ja varustaa seurakuntia ja niiden jäseniä toteuttamaan lähimmäisenrakkautta ja edistämään ihmisarvoista elämää. Lue lisää diakonisen toiminnan periaatteista.

 

 

 

 

Valtakunnallisia tapahtumia

 • 20.2.2022 Juhlavihkimys Lahdessa. Lahden diakonialaitos jatkaa Viipurin diakonissalaitoksen perintöä. Juhlavihkimyksessä vihitään diakoniatyöntekijöitä Mikkelin hiippakunnan seurakuntien työhön. Lahden seurakuntayhtymä striimaa tapahtuman.
 • SuomiAreena Porissa. Kirkon ohjelma linkittyy eri tavoin diakonisiin teemoihin.
 • 15.-17.9.2022 Kirkon diakonian päivät Helsingissä. To-pe on suunnattu ammattilaisille, la on avoin kaikille diakoniasta kiinnostuneille. Muutama tilaisuus striimataan yleiseen jakoon. Lisätietoja päivien pääjärjestäjä Diakoniatyöntekijöiden liiton sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Paikallisia ja alueellisia tapahtumia

 • Vuoden mittaan diakoniatyöntekijät varsinkin juhlamessuissa alttaritehtävissä
 • 1.9.2022 D-day eli diakonian viran päivä näkyy useimmilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. 
 • 11.9.2022 Lähimmäisen päivänä monissa seurakunnissa vietetään juhlamessua, jossa huomioidaan lähimmäisyyttä ja vapaaehtoistyötä.
 • Oman seurakunnan diakonian historiaa tuodaan monilla paikkakunnilla esiin esimerkiksi näyttelyissä, tapahtumissa, viestinnässä ja keskustelutilaisuuksissa.

Diakonian juhlavuosi radiossa ja tv:ssä 

 • Radiojumalanpalvelukset Helsingin Malmilta / Yle 1
  • 27.2. (saarnaa diakoniatyöntekijä Elina Leppihalme),
  • 3.4. (saarnaa pastori Sari Hakuri)
  • 1.5. (saarnaa yhteiskunnallisen työn pastori Kirsi Ojansuu-Kaunisto),
  • syksyllä 28.8., 2.10. Ja 30.10.
 • Radiohartauksissa diakoniatyöntekijöitä
 • Pisara syyskuussa
 • Horisontti syyskuussa

Juhlalaulu

Pekka Simojoelta on tilattu juhlavuoden teemalaulu. Kun se valmistuu, laulu löytyy tältä sivulta.

Juhlalogo

Juhlavuoden logo toistaa Kirkon diakonian logon elementtejä, mutta uudessa muodossa. Logosta on kaksi erilaista versiota, joista voi valita omaan käyttöön käytännöllisimmän.

 • vaakalogo toimii mm. verkkosivujen ja somekanavien kansikuvana. 
 • pystylogo on erinomainen vaikkapa tiedotteiden tai esitteiden ylänurkkaan. Pystylogo sopii sellaisenaan myös roll-up tiedostoksi (valitse painokelpoinen pdf- tai eps-tiedosto) 

Juhlavuoden viestinnässä ja tuotteissa voi käyttää juhlavuoden logojen rinnalla myös Kirkon diakonia - oikeus ihmisarvoiseen elämään -logoa. Tämän logon tiedostot löytyvät Sakastista (Diakonia -> Diakonian tunnus). 

Logotiedostot eri muodoissaan sekä logon värikoodit löytyvät tämän sivun alalaidasta. Negatiivilogo on valkoinen, ja se tulee näkyväksi värillisen taustan päällä. 
Juhlavuoden logot on suunnitellut graafikko Seija Nikkilä.

Juhlavuoden villasukat

Diakonissa Seija Puusaari laati ohjeen Diakonian juhlavuoden villasukkiin. Mallissa on käytetty pohjana Kirkon diakonian logoa, jossa neljä kättä muodostavat ristin. Värinä on vihreä, toivon ja kasvun väri. Vihreä on liturgisissa väreissä myöe elämän ja arjen väri. Diakonia lähtee liikkelle alttarilta ihmisten arkeen. Tätä kuvastaa käsien ympärille sijoitettu "paanukatto".

Juhlavuoden villasukat ovat erinomainen yhteisen tekemisen muoto ja lahjaidea. Sukkia voi antaa läheisilleen tai antaa ne lahjoitettavaksi diakonian kautta jollekin lämpöä tarvitsevalle. 

Juhlavuoden villasukkien ohje löytyy tämän sivun alareunasta kohdasta Juhlavuoden materiaaleja.

Juhlalehti

Diakoniatyöntekijöiden Liitto on tuottanut Diakonian juhlalehden. Se on mittava lukupaketti, joka esittelee diakoniaa eri näkökulmista. Aiheina ovat mm. suomalaisen diakonian historia, nykyiset koulutukset, vihkimysvirka, monipuolinen työkenttä, kansainväliset yhteydet, diakonian kehittäminen, tulevaisuus ja diakonian johtaminen. Mukana on myös arkkipiispan tervehdys, hartaus ja opiskelijakolumni. Osa artikkeleista on ruotsiksi. Lehden hinta on 5€/kpl. Tilaukseen lisätään postikulut tilausmäärän mukaisesti. Lehti ilmestyy helmikuussa. Linkki tilauslomakkeeseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ansioituneiden huomioiminen

Juhlavuosi tarjoaa hyvän mahdollisuuden huomioida pitkän linjan diakoniatoimijoita tai erityisesti ansioituneita diakonian tekijöitä. Seurakunnan omassa päätösvallassa ovat esimerkiksi:

1) Kirkon diakonian ja sielunhoidon hopeinen ansiomerkki. Hopeinen ansiomerkki voidaan antaa henkilölle, joka on toiminut tunnustusta ansaitsevalla tavalla kirkon, seurakunnan, diakonialaitoksen tai muun vastaavan yhteisön palveluksessa vähintään 20 vuotta tai joka on ollut diakonisessa vapaaehtoistoiminnassa tai luottamustehtävissä vähintään 15 vuotta. Ansiomerkin hinta on 45€. Rintamerkki toistaa Kirkon diakonian logon, ristinmuotoiset kädet. Lisätiedot ja hakuohjeet Sakasti / Diakonia / Ansiomerkit sekä terhi.kiuru@evl.fi. 

2) Pro diaconia -mitali ja rintamerkki. Tunnustuksena diakonisesta toiminnasta seurakunta, hiippakunta, kirkkohallitus tai sen yksikkö, Diakoniatyöntekijöiden Liitto tai diakoniajärjestö voivat myöntää yhteistyökumppaneilleen Pro diaconia mitalin. Mitali voidaan antaa henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnassaan tai päätöksenteossaan on toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen. Pro diaconia -mitali kuvaa auttavia käsiä, jotka voi nähdä myös rukoilevassa, ylistävässä tai siunaavassa asennossa. Kaaret kuvaavat rakkautta ja voimaa, jota ihminen saa ja jota hän edelleen käyttää toisten hyväksi. Mitalin ja rintamerkin hinta on 110€. Lisätiedot ja hakuohjeet Diakoniatyöntekijöiden Liiton sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä toimisto@dtl.fi. 

Seuraa Somessa

Kirkko Suomessa -instagram - näkökulmia yhteiskuntaan ja kirkkoon diakonian silmin viikon verran joka kuukausi.

sekä Kirkon diakonian sometilit

Kirkon diakonia ja sielunhoito facebookissa 

Kirkon diakonia  Instagramissa

Kirkon diakonia twitterissä

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja sielunhoito
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja sielunhoito
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
Päivitetty