Hyppää sisältöön

Yksinäisyys ei ole harvinaista

Useimmat ihmiset kokevat joskus yksinäisyyden tunnetta. Yksinäisyyttä voi kokea myös parisuhteessa tai ystävien seurassa. Yksinäisyys ei myöskään katso ikää.

Koska jokainen ihminen joutuu joskus viettämään aikaa yksin, yksinäisyyttä kannatta myös opetella sietämään. Asiantuntijoiden mukaan joskus on hyvä pysähtyä omien ajatusten ääreen ja harjoitella yksinoloa.

Joillekin ihmisille yksin jääminen ja omaan rauhaan hakeutuminen on tietoinen valinta. Toisille yksinäisyys kehittyy kuitenkin olosuhteiden pakosta, äkillisen muutoksen myötä tai monen asian summana.

Liikkeelle?

Voiko yksinäisyydelle tehdä mitään? Vaikka askelet ulos yksinäisyydestä voivat joskus tuntua haastavilta, liikkeelle lähtö helpottaa.

Seurakunnat järjestävät monelaista tapahtumaa ja tarjoavat harrastemahdollisuuksia musiikista liikuntaan kaikenikäisille. Ota yhteyttä omaan tai lähimpään seurakuntaan kuullaksesi toiminnasta tarkemmin tai vieraile seurakunnan nettisivustolla.

Suomen punaisen ristin ystävätoiminnan kautta saat kertaluonteista apua yksinäisyyteen tai pitkäaikaisen ystävän.

Helsinki Missio tarjoaa tukihenkilöitä ja toimintaa yksinäisyyden torjumiseksi niin senioreille, nuorille kuin lapsiperheillekin.

Keskusteluapua?

Yksinäisyydestä ja siihen liittyvistä tuntemuksista voi puhua. Jo sen sanominen ääneen helpottaa. Kun kerrot yksinäisyydentunteestasi muille, saatat huomata, että moni muukin kokee samoin.

Jos yksinäisyys ja siihen liittyvät tuntemukset alkava haitata arkipäivääsi ja normaalia toimintaa, hakeudu keskustelemaan asiasta vaikkapa seurakunnan työntekijän kanssa. Kirkon Palveleva puhelin, chat ja netti tarjoavat myös keskusteluapua.

Keskusteluapua on saatavilla myös Mielenterveyden keskusliiton ja Suomen mielenterveysseuran kautta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton palveleva puhelin on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille.