Hyppää sisältöön

Parista perheeksi

Aikuinen ja lapsi puistossa. Maassa paljon puista pudonneita vaahteranlehtiä.

Lapsen syntymä on aina suuri murros vanhempien elämässä. Uuteen elämänvaiheeseen sekoittuu iloa, jännitystä ja huolta.

Odotetun ja ilolla vastaanotetun lapsen syntymään liittyvä fyysinen väsymys ja psyykkinen kuormitus voivat kovastikin hämmentää vanhempia.

Uusperheessä lapset ovat jo valmiina, kun parisuhde vasta muotoutuu. Perheen turvallisen tunneilmapiirin kannalta on tärkeää, että perheen aikuisten välinen suhde on riittävän toimiva, ja että lapset voivat kokea olevansa rakastettuja ja hyväksyttyjä omana itsenään.

Koko perheen hyvinvointi lepää vanhempien turvallisen ja toimivan vuorovaikutuksen varassa. Lapset oppivat omia parisuhde- ja muita ihmissuhdetaitojaan juuri vanhempien parisuhteen keskellä eläessään. Toisinaan parisuhteen ja vanhemmuuden välistä tasapainoa ei ole helppoa löytää ja säilyttää. On neuvoteltava siitä, miten vanhemmat kantavat yhdessä vastuuta lasten hoidosta ja kasvatuksesta.

Samaan aikaan perheessä on läsnä aikuisten välinen kumppanuus – parisuhde, jonka tulisi olla aikuiselle tuen ja turvan, arvostuksen ja läheisyyden lähde. Vanhempien välinen toimiva yhteistyö lasten hoito- ja kasvatustehtävässä heijastuu parisuhdetyytyväisyyteen, ja toisin päin. Aikuisten osoittama arvostus toisiaan kohtaan vanhempina sekä puolisoina on vahva esimerkki lapsille.

Seurakuntien perhetoiminnassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä on mahdollisuus kohdata muita samassa elämäntilanteessa olevia perheitä. Perhekerhot, avoimet kohtaamispaikat ja perheleirit tarjoavat virkistystä ja voimavaroja perheen arkeen.

Monimuotoiset perheet

Perheet ovat erilaisia ja monimuotoisia. Vähintään joka kolmas suomalainen perhe on jollakin tavalla monimuotoinen.

Perheiden monimuotoisuudella tarkoitetaan sitä, että perhe poikkeaa jollain tavalla oletetusta, kahden samassa kodissa asuvan, valkoisen, suomalaistaustaisen, heteroseksuaalisen ja eri sukupuolta olevan vanhemman ja heidän eri aikaan syntyneiden, elossa olevien biologisten lastensa perheestä. Eletyssä elämässä eri kategoriat myös risteävät. Jokaisella on oikeus itse määritellä oma perheensä.