Hyppää sisältöön

Parisuhteen ja perheen hyvinvointi

Nainen ja mies istuvat puistonpenkillä ja katsovat toisiaan.

Parisuhteella on tärkeä vaikutus yksilön ja koko perheen hyvinvointiin. Hyvä parisuhde vaikuttaa myös terveyteen, vanhemmuuteen ja muihin ihmissuhteisiin.

Yhteinen elämä ei ole aina helppoa. Jokaisessa parisuhteessa puolisot joutuvat ratkaisemaan ristiriitoja ja rakentamaan sovintoa. Tärkeää on opetella puhumaan vaikeistakin asioista ja kantamaan oma vastuunsa parisuhteen hyvinvoinnista.

Mitä enemmän parin suhteessa on hyviä ja rohkaisevia hetkiä, sitä helpompaa on luottaa myös siihen, että vaikeuksistakin selvitään yhdessä. Hyvää siis kannattaa vaalia ja vahvistaa.

Avioliittoneuvoja Harville Hendrixin sanoma on viisas:

”Ansaitsemasi rakkaus ei löydy haaveittesi täydellisestä kumppanista vaan vierelläsi olevasta ihmisestä”

Parisuhteen hyvinvointia voin arjen keskellä vahvistaa monin tavoin

  • Kiinnostu kumppanisi ajatuksista ja toiveista.
  • Muista, ettei kumppanisi ole ajatustenlukija.
  • Vahvista vuorovaikutusta: keskity kuuntelemaan ja kerro omista ajatuksistasi, tunteistasi ja toiveistasi.

Puolisoiden suhde muuttuu elämäntilanteiden ja ikäkausien myötä. Muutumme itse ja suhteemme muuttuu. Siksi on tärkeää tutustua itseensä ja omaan kumppaniinsa säännöllisesti.

Kirkko haluaa tukea parisuhteiden hyvinvointia. Seurakunnissa on tarjolla erilaisia parisuhdetapahtumia, luentoja ja kursseja. Parisuhdetaitoja voi myös opetella ja vahvistaa. 

Tukea saa myös kirkon perheasiainneuvottelukeskuksista, joita on 37 ympäri Suomea. Koulutetut asiantuntijat kuuntelevat ja auttavat. Palvelu on kaikille maksutonta.

Parisuhdetaitoja voi myös opetella ja vahvistaa.