Hyppää sisältöön
Masentunut mies

Henkinen hyvinvointi

Hyvinvointi on tasapainoa

Ihmisessä mieli, keho ja elämäntilanne kietoutuvat toisiinsa. Jos keho voi huonosti, ei mielikään voi hyvin, ja päinvastoin. Vaikeassa elämäntilanteessa kuormittuvat sekä keho että mieli.

Hyvinvointi on hyvän elämäntavan sivutuote. Henkistä hyvinvointia voi edistää jokapäiväisillä valinnoilla. 

Riittävä uni ja lepo on kaiken perusta. Säännöllinen liikunta ja ulkona luonnossa kulkeminen tukevat jaksamista. Sopiva määrä monipuolista ruokaa hoitaa kehoa.

Kodin siistiksi ja kauniiksi laittaminen virkistää mieltä. Hyvä harrastus voi auttaa uppoutumaan johonkin myönteiseen. Kun keksii jotain, millä voi nähdä vaivaa yhteisen hyvän eteen, huomaa itsekin voivansa paremmin.

Itseensä kannattaa suhtautua armollisesti. Liikaa kiireisyyttä voi vähentää, ja rennosti ottamista voi harjoitella. Rukous, mietiskely tai muu rauhoittuminen auttaa keskittymään olennaiseen.

Mikä auttaisi nyt?

Aina ei jaksa yksin. Silloin voi soittaa tai käydä tapaamassa ystävää. Luotettavalle ihmiselle voi kertoa ajatuksista ja tunteista. Voit myös soittaa tai chatata Kirkon keskusteluapuunLinkki avautuu uudessa välilehdessä, tai ottaa yhteyttä oman tai sinua lähellä olevan seurakunnanLinkki avautuu uudessa välilehdessä pappiin tai diakoniin.

Hyvä ensiapu huolien keskellä on se, että istuu alas ja hengittää syvään ja rauhallisesti: Jumala näkee minut tässä ja nyt. Hänelle minäkin olen tärkeä. Hänen käsissään olen joka tapauksessa. Jumalan huolenpitoon voi luottaa.

Tärkeintä on, ettet jää yksin.  Yksinäisyydessä näköalat kapenevat.