Hyppää sisältöön

Rauhallisesta rytmistä saa myös iloita

Vanhemmuus on nykyajassa vaativaa, koronan aiheuttamassa poikkeustilassa vielä tavallistakin vaativampaa. Kun harrastukset ovat olleet tauolla, vanhempien työt saattaneet siirtyä keittiön pöydän ääreen etätöiksi, huoli huomisesta painaa, ja koko perhe pyörii päivästä toiseen samoissa neliöissä, tunnelma kiristyy helposti.

Perheterapeutti Paula Ruotsalainen Espoon Perheasiain neuvottelukeskuksesta muistuttaa, että vanhemmat pitäisivät huolta omasta jaksamisestaan. Aikuisten tulisi muistaa perusasiat; ottaa välillä hetki omaa aikaa, syödä säännöllisesti ja nukkua riittävästi. Arjen, työnteon ja lasten paimentamisen lisäksi nyt voi tehdä asioita yhdessä enemmän kuin tavallisesti.

– Kannattaa nähdä tämä aika mahdollisuutena monenlaiseen hyvään. Otetaan ilo irti tästä, että vanhemmat voivat olla nyt enemmän kotona. Monien lasten mielestä se on ihanaa, kunhan ilmapiiri kotona säilyy enimmäkseen leppoisana.

 

Paula Ruotsalainen muistuttaa, että kaikilla ei myöskään ole vaikeaa ja rankkaa. Vaikka ympärillä kuuluu nyt todella paljon huolestuttavia uutisia ja ongelmiin keskittynyttä puhetta, on myös toisenlaista elämää. Iloitsemista tavallista rauhallisemmasta elämänrytmistä.

– Se tuntuu silti olevan häpeällinen asia. Joku syyllistyy siitä, että kotona oleminen on ihan kivaa. Miehen kanssa voi käydä päiväkävelyllä, lasten kanssa ehtii lähtemään retkille. Se, että kaiken huolestuttavan keskellä on välillä kivaakin, on ihan luvallista, Ruotsalainen sanoo.

Arkirumban muuttuminen toisenlaiseksi tarkoittaa joillekin stressitason laskemista. Sen myötä on mahdollisuus huomioida toinen tavallista paremmin, taputella ja silitellä. Myös seksuaalinen halukkuus saattaa lisääntyä.

Jos perheessä on pieniä lapsia, aamu- ja päiväseksiin ei aina ole tilaisuutta, mutta kyllä sellainenkin mahdollisuus kannattaa huomioida.

Kun perhe on tiiviisti yhdessä, on hyvä ottaa perheen sisäinen työnjako käyttöön. Arjen pyörittämisessä jokaisen työpanos on tärkeä. Ruotsalainen muistuttaa, että tärkeää on myös pienten, iloisten asioiden huomaaminen arjessa ja positiivisen palautteen antaminen. Yhteinen huumori auttaa jaksamaan.

Vanhempien omat hetket ovat tärkeitä

Ruotsalainen pitää tärkeänä, että työ ja vapaa-aika erotetaan poikkeusoloissakin toisistaan. Hän nostaa esiin myös perhe- ja parisuhdeajan sekä oman ajan.

– Vanhempien pienet, omat hetket ovat tärkeitä, ennaltaehkäiseviä. Se, että lukee kirjaa, kuuntelee musiikkia tai käy lenkillä, tekee jotain ihan omaa. Kun on saanut huoahtaa, jaksaa taas.

Niille pareille, joiden suhde on ollut valmiiksi huonoissa kantimissa, poikkeustilanne voi olla aikamoinen riski. Jos yhteistä me-henkeä ei ole, riitaa aiheuttavat tilanteet lisääntyvät. Myös eroperheissä ja uusperheissä eletään nyt pitkälti sillä pohjalla, joka on normioloissa rakennettu. Jos asiat ovat toimineet, ne toimivat ehkä nytkin. Jos taas ongelmia on ollut ennestäänkin, niissä kaivataan nyt tsemppaamista.

– Vanhempien on tosi tärkeää muistaa aikuisuus. Omat tunteet ja eroriidat tai niiden jälkimainingit pitää nyt laittaa sivuun. Sovitaan asioista ja käytännön järjestelyistä. Tärkeintä on tukea lapsia yhdessä. Nyt voi tehdä poikkeustilasopimuksia, joita voi tarkastella uudelleen, kun elämä on normalisoitunut, Ruotsalainen vinkkaa.