Hyppää sisältöön

‍Studietiden

Studietiden är ett livsskede som kan innebära många stora förändringar. Du kanske har flyttat till en ny ort, håller på att bygga ett eget hem och skapa din egen vardag.

Studietiden kan betyda nya vänner, nya rutiner, nytt sätt att studera och många nya frågor — är jag på rätt ställe? Kommer jag att få jobb? Hittar jag vänner och får jag familj? Kommer jag att orka och kommer jag att klara av? Det här är helt normala frågor men viktigt är att du inte grubblar på dem ensam! 

Personliga samtal

Du är välkommen att ta kontakt med en studentpräst för samtal om studiestress, vägvalsångest, relationer och ensamhet, tro och tvivel - ja allt mellan himmel och jord. Inget ämne är för litet eller stort. Studentprästerna försäkrar en trygg och kravlös plats för alla oberoende av övertygelse, tillhörighet, identitet eller sexuell läggning. Präster har tystnadsplikt.

Grupper och församlingsgemenskap

Studentpräster stöder den gemenskap och gruppverksamhet som finns på campusen, leder en del egna grupper samt vill vara med och bjuda in dig till församlingens verksamhet.

Ny hemort betyder att du kanske också fått en ny hemförsamling. Har du redan hittat din? Ta gärna kontakt om du vill höra mera om gudstjänster, evenemang, grupper eller om du vill starta något eget. Du får delta i samlingar utanför den egna församlingens gränser.

Förrättningar och andakter

Studentprästerna står också till tjänst med välsignelse av hem, dop, vigsel och jordfästning. De kan hålla andakter och tal i samband med fester och andra samlingar.

Studentprästerna presenterar sig

Studentprästerna som jobbar i Helsingfors, Åbo och Vasa säger några ord om vem de är och när du kan vända dig till dem.