Hyppää sisältöön

Ett fängelse byggt av förödmjukelse och skräck

Du är ständigt på spänn, ingen vet vad som kan utlösa en katastrof. Du anpassar dig, accepterar, försöker förstå och ifrågasätter ständigt dig själv och det du gör. Du vet inte längre vad du själv vill, vad du tycker om eller vad du egentligen känner.

Allting sveps in i en dimma och det enda du uppehåller uppmärksamhet vid är att bevaka stundens atmosfär för att försöka undvika att det går illa igen.

Svartvit bild, kvinna tittar ner mot marken.

Kanske har du ofta ont i magen eller huvudvärk. Speciellt då du vet att din partner är på väg hem. Men du funderar inte mycket på det. Det gäller att snabbt tyda tecknen på hurdant ”vädret” är och sedan göra vad som är möjligt för att undvika att blixten slår ner.

Du vågar inte tänka på vad som kunde hända om du försökte komma ifrån detta. Det skulle inte förbli obestraffat. Det känns trots allt säkrast att inte råka i onåd och att från din nära position veta om vad som är i görningen. Det finns kanske barn eller tonåringar att skydda genom att förleda uppmärksamheten till dig själv.

Du har svårt att minnas när det började.

Du fick höra elaka kommentarerna när ingen annan hörde på. Dina saker söndrades med avsikt. De ständigt återkommande kommentarerna om dig, i stigande grad förödmjukande, krossande, kryddade med grova uttryck. Först förklarade du dem för dig själv med att partnern var förargad, hen menade inte, skulle säkert senare be om ursäkt. Men ursäkterna kom aldrig.

Efter en tid började du undra om det är just så som det som sägs om dig. Det kommer ju trots allt från en så nära person. Du undrade: ” kanske är jag själv blind för mina brister och borde vara tacksam att få rak feedback”. Kanske jag är just så som han/hon säger? Fast det gör så ont. Men sedan slutade du känna efter och då gjorde det mindre ont. Du bara kopplade bort känslorna och blev allt mer frånvarande från allt.

Ingen annan vet så mycket om det som änder hemma. Skammen hindrar dig från att berätta. Det finns bekymmer och problem man kan tala med vänner och släkt om men det här är inte en av dem. För det första skulle de aldrig tro att det stämmer. Alla älskar ju din partners charmiga och genomtrevliga sätt. Du får ibland komplimanger av vänner över din trevliga partner. Du ler och nickar och hoppas att ingen ska reagera på avsaknaden på en uppföljande kommentar.

Alla älskar ju din partners charmiga och genomtrevliga sätt... 
...Du ler och nickar och hoppas att ingen ska reagera på avsaknaden på en uppföljande kommentar.

Men ibland då du vaknar på natten så undrar du hur du skulle kunna hitta ut ur den här labyrinten. Och vad allt som skulle kunna hända på vägen. Skräckbilderna den tanken framkallar är värre än dina mardrömmar så du försöker somna om och skjuter bort tankarna på att en dag få vakna utan rädsla.

Våld trots att det är osynligt för andra

Psykiskt våld är våld, trots att det är osynligt för andra. Den som lider av en våldsam relation behöver hjälp. Ingen ska behöva vara ensam med det här. Du är sedd. Tag kontakt med familjerådgivningen. Påbörja vägen tillbaka till dig själv.

Är du orolig för att någon i din omgivning är drabbad?