Hyppää sisältöön

När sommarens reseplaner gick i kras

Hör du till dem som får tänka om i sommar för att det du planerat göra inte längre är möjligt? Vad känner du inför den situationen? 

När det är mycket vi inte har kontroll över lönar det sig att fokusera på det som vi kan kontrollera. Hit hör framför allt våra attityder och förhållningssätt. Man behöver inte låtsat som om det inte gör något att semesterresan blev inställd. Sura ordentligt en stund! Det är trist och livet är orättvist! Men vänd dig sedan till alternativen och låt inte besvikelsen färga hela sommaren.

Vad bestod drömmarna av?

Fundera igenom vad det var du eller ni drömde om. När vi drömmer om semester är drömmarna ofta indelade i olika medvetna och halvmedvetna önskemål. Vad bestod drömmarna av? Kanske hade ni sett fram emot konstupplevelser, sol och pool, exotisk mat, slippa laga mat själv, vara tillsammans. Vilka mål måste helt läggas åt sidan? Om resmålet hade gett andra temperaturer och mera sol går det inte att göra så mycket åt saken. Louvren, Disneyland, Broadway och de andra sevärdheterna ligger där de ligger och är unika. Vilka önskemål kan man försöka uppfylla i alla fall?

Att vara tillsammans och pröva på en ny matkultur kan ju gå att ordna – men då kanske man får ge avkall på det där med att slippa laga maten själv.

Vad är viktigt för dig? Vad är viktigt för de andra i familjen? Var kan var och en tänka sig att kompromissa? Om ni hittar svar på de här frågorna finns det alla möjligheter att få en lyckad semester också under enklare former. Och kanske det nu går att blåsa liv i en annan dröm, något som inte hade blivit av om ni rest iväg?

Vad är viktigt för dig? Vad är viktigt för de andra i familjen?

Skribent; Kesia Edström, familjerådgivare

Barn leker i vatten, solnedgång