Hyppää sisältöön

Sorgen är med oss livet ut

Små stjärnor lyser också i mörkret. – Finskt ordspråk

Sorgen har inget slut, den förändras och är en del av dig. Sorgen, blir småningom i bästa fall en känsla som fyller oss med livskraft. 

Det kan kännas bra att få en överblick över den process du är inne i när du sörjer. Sorgen har inget slut, den förändras, vi lär oss att leva med den men sorgen och saknaden efter den vi älskar finns alltid inom oss. Sorgen är subjektiv. Det betyder att vi bearbetar sorgen och saknaden på vårt eget personliga sätt. Ändå kan vi sörja tillsammans och känna gemenskap.  

Vi lär oss leva med det tomrum sorgen föder inom oss. Vi kan plåstra om sorgen med minnen vi bär på och delar med varandra. Vi kan vårda minnen genom att prata och fundera på hur livet skulle vara nu om vår älskade var i livet. Den vi älskar saknar vi, vi sörjer dem vi älskar.  

Ditt inre och yttre vet bäst hur just du förmår sörja. Det som påverkar vår sorg är vår känslorelation till hen som har dött. I tragiska olyckor, händelser som förmedlas genom media till oss handlar mer om kollektiv sorg, om vi inte har en personlig emotionell relation till de drabbade. 

YouTube-video