Hyppää sisältöön

Boktips

Böcker om sorg för vuxna

I sorgens tid 

(John Vikström, Fontana Media 2014)

Ärkebiskop emeritus John Vikström delar här tankar kring och erfarenheter av sorg, växlande med bibelord och illustrerande fotografier. En vilsam bok som ger tröst och hopp.

Hur man möter människor i sorg

(Gurli Fyhr, Natur och Kultur 2003)

Gurli Fyhr, sorgebearbetningens grand old lady tar i den här boken upp varför vi sörjer, hur sorgens allmänna och individuella drag kan se ut och varför vi sörjer så olika. Boken är lättläst och klargörande.

Stanna alla klockor: Om att förlora någon, ta farväl, sakna, hoppas och undra hur livet ska fortsätta utan

(Anna Ekman, red., Libris, 2017)

Den här boken innehåller dikter, tankar, litteraturcitat, krönikor och betraktelser om sorgen. Rikt innehåll i ett lätt format som man kan ta till sig något av också då man inte egentligen orkar läsa någonting.

Anteckningar under dagar av sorg

(C. S. Lewis)

C.S. Lewis (1898-1963) skriver ärligt och med sin kännspaka synskärpa om sin förlust av hustrun Joy. Han ger ord åt förtvivlan, frågor, tvivel och ilska - en kamp som också föder nya perspektiv.

Störst är kärleken

(Anja Porio, Fontana Media, 2009)

En bok om de känslor och tankar som kommer när den människa som har stått dig nära finns inte längre hos dig och sorgen har stigit in i ditt hem. Boken är avsedd att läsas litet i taget dag för dag eller vecka för vecka. Utifrån innehållsförteckningen är det lätt att välja de teman som för ögonblicket är aktuella.

Sommarlandet

(Eyvind Skeie, Verbum, 2010)

Att förlora ett barn är något av det svåraste som kan hända en människa. När en god vän förlorat sin dotter satte sig Eyvind Skeie ner och skrev boken om Den Mörka Dalen, om Tröstens Ängel och Sommarängen.

Kan du förstå mig? – Om livet, frågorna och sorgen

(Kerstin Dillmar & Lars Björklund, Argument, inb.)

En bok för själavårdare och andra som i sitt uppdrag möter människor i svåra livssituationer. Författarna skriver om lyssnande, om empatins utmaningar och gränser, om möten med sorg och frågor utan svar. 

När livet inte längre är som vanligt

Pamela Granskog funderar kring frågan Hur förbereder man sina barn på att världen inte kommer att vara vanlig så länge till?

Boktips med böcker om sorg för barn

Sorgens gåva är en vidgad blick 

(Patrik Hagman, Fontana Media, 2017)

Patrik Hagman har upplevt flera svåra förluster i sitt liv. Han skriver om vad som händer i en människa när sorgen så påtagligt stiger in i ens liv. Om vad som blir kvar, vem man blir och vad sorgen faktiskt ger, även om man mycket hellre hade avstått den gåvan. Och om det som förenar alla människor att våra liv levs med döden som en ständig följeslagare och att all kärlek kommer med sårbarhet. 

När du en gång är borta – om att förlora sina föräldrar

(Liselotte J Andersson / Tore Hagman, Gullers, 2008)

Själavårdaren Liselotte J Andersson tar oss tillsammans med fotografen Tore Hagman med på en resa i den självklara och oundvikliga sorgen när föräldrar dör. En sorg som ibland nästan inte räknas, det är ju så naturligt att en gammal människa dör. Men också den sorgen behöver sin tid.

När sorgen värker – Böner till tröst

(Kerstin Hesslefors Persson, Argument, 2012)

Att sörja är att älska utan att hitta hem. Sorgen är inget tillstånd, snarare en fysisk åkomma. Livet kastas omkull, är inte som vanligt. I den här boken finns böner för dagar och nätter fyllda av sorg och saknad. Böner att vila i och hämta kraft ifrån på vägen vidare.

Ett ögonblick i sänder – Tankar om sorg

(Eva Staxäng (red), Argument, 2013)

Boken innehåller texter, bibelord och dikter som lyfter fram olika aspekter av sorgen. Tillsammans vill de ge den sörjande verktyg och stöd för att bearbeta sorgen.

Du fattas mig      

(Mette Marklund, Argument, 2013)

Ärligt och vardagsnära berättar Mette Marklund om saknaden, ensamheten, ilskan över att livet går vidare för andra, skuldkänslorna och tomheten. Om att förhålla sig till omgivningens förväntningar på hur sorgearbetet ska se ut, om känslan i att inte längre vara någons barn och insikten att det välbekanta telefonnumret inte längre leder någonstans.

I den mörkaste dal – Ord av tröst

(Argument, 2005)

Häftet innehåller dikter, tänkvärda ord och berättelser som på olika sätt belyser sorgen, saknaden och smärtan efter någon som gått bort. Boken vill påminna om att du inte är ensam i din sorg. När du går genom den mörkaste dal, går du inte ensam. Andra har gått före dig. Andra kommer efter dig. Och Någon går vid din sida.