Hyppää sisältöön

Är det såhär det ska kännas?

Sorg är en naturlig reaktion på att något i livet har förändrats. Du har kanske förlorat någon som du älskade. Men också andra förändringar i livet, som att skilja sig, att byta jobb eller att flytta kan vara en kris som ger sorg. Man känner igen en kris på det att det finns ett före och ett efter.

Sorgen kan orsaka ett myller av känslor, som dessutom kan kasta vilt. Du kan känna dig förtvivlad, tacksam, arg, förbittrad, förälskad, melankolisk, ångestfylld, skyldig, lättretlig, gråtmild eller likgiltig. Det är inte ovanligt att det stormar inombords när man sörjer. Det betyder inte att det är något fel på dig. Det är inte farligt, även om det är obehagligt och kan kännas främmande.

Jag visste att min dotter var död, men jag kände ingenting. Det kändes avlägset, som om det gällde grannens katt. – Iris

Det är inte ovanligt att människor i sorg känner skuld över att de inte känner mer. Det kan kännas skrämmande att inte vara förtvivlad och gråta, när man tycker att man borde vara det. Om det känns så för dig – bara lugn. Din kropp och ditt psyke kan välja att fjärma sig från det som hänt för att samla kraft för att orka sörja. Det kan ta längre eller kortare tid.