Hyppää sisältöön

Ska barn delta i jordfästningen?

Det finns inget allmängiltigt svar på den frågan. Det beror på barnets sorg, barnets ålder, vad man kan vänta av tillfället och vilka andra behov man har att ta i betraktande.

Begravningen kan hjälpa barnet, såsom den hjälper oss andra, att få grepp om vad som har hänt. Barnet kan ha behov av att få ta avsked. Att få vara med, att inkluderas, kan också vara värdefullt för barnet.

Men begravningen kan också vara en tung upplevelse för barnet. Stämningen är annorlunda. Att se människor gråta och sörja kan uppröra barnet. Barnet kan ha svårt att förstå vad som händer. Det kan också vara jobbigt att inte få ta plats som vanligt och att bli hyssjad på.

Det kan också vara en idé att fråga vad barnet självt tycker. Förklara vad en begravning är, vad som kommer att hända och hur det kommer att vara. Det kan vara bra att bereda barnet på att människor kanske kommer att gråta och att det kanske kommer att kännas konstigt, men att det kan vara skönt att vara tillsammans. Ge barnet tid att tänka på saken: ”Du kan fundera på det här, så pratar vi om det igen i morgon.” Respektera barnets val. 

När du funderar på om det är bra att barnet är med på begravningen eller inte, kan kanske de här frågorna hjälpa dig:

  • Tror du att barnet har hjälp av att vara med på begravningen? Går barnet miste om något om hen inte är med? Finns det någon trygg vuxen som kan ha hand om barnet under tiden?

  • Orkar barnet en stilla stund i kyrkan eller begravningskapellet? Kan barnet ha med sig något att leka med eller något pyssel, ifall det blir långtråkigt?

  • Också om det är en äldre människa som dött kan människor gråta och stämningen kan kännas främmande. Du kanske själv gråter. Hur tror du att ditt barn reagerar på det?

Blir det inte tråkigt att ligga där i kistan? – Julia, 4 år

Om du och ditt barn kommer fram till att hen följer med till begravningen, kan de här förberedelserna hjälpa:

  • Prata om vad som har hänt. Prata om vad död är och vad som händer efter döden. Om du tycker det är svårt kan det vara till hjälp att du för egen del pratar igenom (länk) dina tankar och känslor om det. Ett sätt att närma sig temat är att läsa en saga (länk) som behandlar död eller sorg.

  • Berätta vad en begravning är. Gå igenom vad som kommer att hända där. Förbered barnet på att människor kanske kommer att vara ledsna och gråta. Berätta att det är så det brukar vara på begravningar och att det inte är farligt.

  • Gå en promenad på gravgården, besök kyrkan eller gravkapellet. Du kan också ta kontakt med den präst som ska förrätta jordfästningen och be om tid för ett samtal.

  • Fundera över hur du kan hjälpa barnet att finna sig tillrätta under begravningen. Har barnet leksaker eller pyssel som hen kan leka med om det blir för långtråkigt eller för intensivt? Gör också upp en plan för hur ni gör om situationen skulle visa sig för svår för barnet. Finns det en aula, en sakristia eller något annat utrymme man kan dra sig undan till, om barnet behöver en paus? Ta också de andra sörjande i betraktande.

Så här går begravningen tillÖppna länk i ny flik