Hyppää sisältöön

Ska barn delta i begravning?

Barnsteckning av en kista

Det finns inget allmängiltigt svar på den frågan men barn vill gärna vara en del och inte känna sig utanför.

Begravningen hjälper barnet, såsom den hjälper oss vuxna, att få grepp om vad som har hänt. Att få vara med, att inkluderas, är värdefullt för barnet. Barnet vill också säga farväl, ha en tryggresa, vi ses igen.

Förbered barnet så gott ni kan. Berätta att folk kanske gråter, att många har svarta kläder på sig och om möjligt så besök kapellet/kyrkan innan begravningen. Stämningen är annorlunda. 

Det kan också vara en idé att fråga vad barnet självt tycker. Förklara vad en begravning är, vad som kommer att hända och hur det kommer att vara. Det kan vara bra att bereda barnet på att människor kanske kommer att gråta och att det kanske kommer att kännas konstigt, men att det kan vara skönt att vara tillsammans. Ge barnet tid att tänka på saken: ”Du kan fundera på det här, så pratar vi om det igen i morgon.” Respektera barnets val. 

Om möjligt så be med en trygg vuxen, att vara tillsammans med barnet under jordfästningen och kom ihåg att barn kan inte uppföra sig dåligt på en begravning. Besvara deras frågor och låt dem sörja på sitt sätt. 

 

Blir det inte tråkigt att ligga där i kistan? – Julia, 4 år

Så här går begravningen tillÖppna länk i ny flik

Teckning av barn, ett par står vid kista