Hyppää sisältöön

Boktips

Böcker för barn och unga i sorg

Visst får du gråta – En bok för barn som sörjer 

(Michaelene Mundy, Bornelings, 2001)

En bok som hjälper barn i alla åldrar att sörja på ett naturligt sätt så att de på bästa sätt kan hantera och ta sig igenom den sorg de har drabbats av. Det är normalt att gråta och vara ledsen. Och det är viktigt för barnet att förstå att det är bättre att prata om sorgen än att stänga inne den. I serien ”Livsgnistor för barn”.

Om du ännu fanns – Unga som mist en förälder berättar

(Mimma Olsoni-Broman, Fontana Media, 2011) 

Fjorton finlandssvenska ungdomar berättar om sina tankar och känslor efter en förälders död, om förtvivlan och hopp. Med efterord av Hilkka Olkinuora.

Adjö Herr Muffin

(Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm)

Herr Muffin är ett åldersstiget marsvin. En gång var han stark och frisk, nu är han gammal, grå och trött. Han ser tillbaka på sitt liv, som varit långt och fint. Men en dag får han ont i magen, och en dag dör han. Boken behandlar livets gång och hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Alla små döda djur

(Ulf Nilsson & Eva Eriksson)

En varm sommardag startar tre barn en begravningsbyrå för att ta hand om alla små döda djur. En ansvarar för att gräva gravarna, en annan för att skriva dikter. En varm och humoristisk bok om att ordna begravningar för små djur. Boken behandlar döden på ett konkret och avdramatiserande sätt.

Grodan och fågelsången

(Max Welthuijs)

En vacker höstdag hittar Grodan en livlös koltrast på marken. Är den sjuk? Sover den? – Nej, den är död, förklarar Haren. Grodan och hans vänner ordnar jordfästning. De börjar förstå vad döden innebär – och hur härligt det är att leva.

 

Boktips med böcker om sorg för vuxna

Helga Hund i Himlen

(Lars Collmar)

Pudeln Helga dör efter att hon ätit flugsvamp. Hon möter Nospussaren, Jesus, och livet efter döden blir ett spännande äventyr. Vardagliga teman blandas med inslag från Uppenbarelseboken. Lekfullt allvar lockar till skratt och eftertanke. ”Helga Hund i himlen” är en kapitelbok för människor från skolåldern uppåt.

Bröderna Lejonhjärta

(Astrid Lindgren)

Skorpan har tuberkulos och ligger för döden. Han är rädd. Hans storebror Jonathan berättar om körsbärsträden i paradisdalen Nangijala, dit man kommer när man dör. Men när bröderna väl kommer dit, visar det sig att Törnrosdalen i Nangjala har ockuperats av den onde Tengil, och en frihetskamp börjar. Boken behandlar sjukdom och död, kampen mellan ont och gott, trofasthet och frihet.

Sorg hos barn: en handledning för vuxna

(Atle Dyregrov, Studentlitteratur 2007)

Hur pratar man med barn om döden? Hur ska man göra för att hjälpa ett barn i sorg att uttrycka sina tankar och känslor? Vad kan föräldrar tänka på? Hur kan man göra i en skolklass eller i en dagisgrupp där något barn sörjer? Boken ger vuxna en bättre förståelse för barns sorgereaktioner i olika utvecklingsstadier.

Lilla faster och saknaden

(Harriet Abrahamsson & Karin Ducander, Söderström, 2009)

Lilla Faster och Herr Hund promenerar varje dag. Men så en dag, mitt under promenaden, dör Herr Hund. Utan att säga Hej då eller Farväl eller Tack för den här tiden. Nu har Lilla Faster bara en hatt. Boken är skriven för små barn och handlar om saknad och om att hitta tillbaka till glädjen i livet.

Den långa vandringen

(Martin Widmark, Emilia Dziubak)

En flicka och en pojke på varsin sida om havet med sina bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Men Rufus är gammal och trött och när han dör, försvinner pojken in i sig själv. På andra sidan havet ger sig flickan och Missan iväg på en lång och mödosam vandring. Kan de nå fram till pojken innan det är för sent?