Hyppää sisältöön

Barn i sorg

Ett barn i sorg behöver trygghet och kärlek. Både för barn och vuxna skakas tillvaron om när någon dör. Ingenting blir sig likt igen. För en tid känns allting främmande och otryggt. Det som inte fick hända – och det man inte trodde kunde hända – har hänt. Att bygga upp tilliten till livet igen tar sin tid.

Du som är vuxen i ett sörjande barns närhet kan fundera över hur du kan ge barnet en känsla av trygghet. Bekanta rutiner ger en känsla av rytm och förutsägbarhet. Försök skydda barnets vardag från fler förändringar, undvik om möjligt att byta dagis eller flytta medan barnet sörjer.

Olika barn har olika lätt för att klä sin sorg i ord och att fundera kring det som hänt. Det är inte ett måste, för det finns många sätt att bearbeta en sorg på. Men det är viktigt att barnet vet att det är okej att prata om den som dog, och om de tankar, känslor och frågor dödsfallet väcker. Du kan hjälpa barnet genom att själv dela dina egna tankar, känslor och frågor.

Varför dör alla som man tycker om? – Elsa, 5 år

Känn inte att du måste ha ett svar på alla frågor. Det är viktigare få dela, att ha gemenskap i det svåra än att få ett svar. Var inte rädd för att visa din litenhet:

  • Vet du, det där har jag inte tänkt på, men om vi tillsammans nu funderar…
  • Jag vet inte, men jag tror att…
  • Det där måste jag fundera på en stund.

Känslan av att man får prata om förlusten ger trygghet och ro mitt i det svåra. Barn upplever det ofta svårare om de upplever att de inte får prata om saken med någon.