Hyppää sisältöön

Barn i sorg

Sorg är så mycket mer än död, sorg skapas av förluster. Ett barn i sorg behöver trygghet och kärlek. 

Du som är vuxen i ett sörjande barns närhet kan fundera över hur du kan ge barnet en känsla av trygghet. Bekanta rutiner ger en känsla av rytm och förutsägbarhet. Försök skydda barnets vardag från fler förändringar, undvik om möjligt att byta dagis eller flytta medan barnet sörjer.

Olika barn har olika lätt för att klä sin sorg i ord och att fundera kring det som hänt. Det är inte ett måste, för det finns många sätt att bearbeta en sorg på. Men det är viktigt att barnet vet att det är okej att prata om den som dog, och om de tankar, känslor och frågor dödsfallet väcker. Du kan hjälpa barnet genom att själv dela dina egna tankar, känslor och frågor.

Varför dör alla som man tycker om? – Elsa, 5 år

Känn inte att du måste ha ett svar på alla frågor. Det är viktigare få dela, att ha gemenskap i det svåra än att få ett svar. Var inte rädd för att visa din litenhet:

  • Vet du, det där har jag inte tänkt på, men om vi tillsammans nu funderar…
  • Jag vet inte, men jag tror att…
  • Det där måste jag fundera på en stund.

Barnen har rätt att veta vad som har skett så berätta för barnet. Barnen känner på sig att någonting är fel. Hjälp dem att sätta ord på situationen. Sorg är känslor och innebär förändring. I den processen behöver vi varandra.