Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Vanha testamentti

Vanha testamentti on 39 kirjan kokoelma, joka on kirjoitettu noin 800-160 eKr. Se kuuluu Raamattuun. Kokoelma saavutti lopullisen muotonsa noin 100 jKr. tapahtuneessa kanonisoinnissa.

Vanha testamentti kertoo muinaisen Israelin ja Juudan kansojen vaiheista. Suuria teemoja ovat esimerkiksi luominen, sovitus ja lähimmäisenrakkaus.

Vanha testamentti sisältää lain (Tooran), profeetat (esimerkiksi Joosuan, Tuomarein ja Jesajan kirjat) sekä kirjoitukset. Kirjoitukset sisältävät runoutta (esimerkiksi Psalmien kirja), viisauskirjallisuutta (esimerkiksi Sananlaskujen kirja) ja kerrontaa (esimerkiksi Ruutin kirja).

Vanha testamentti kirjoitettiin alunperin hepreaksi. Mukana on myös katkelmia arameaksi (erityisesti Esran ja Danielin kirjassa).