Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Nikean uskontunnustus

Myös nikealais-konstantinopolilaisena uskontunnustuksena tunnettu Nikean tunnustus on yksi vanhan kirkon kolmesta yleisestä eli ekumeenisesta ja katolisesta uskontunnustuksesta. Se alkaa sanoilla: Me uskomme yhteen Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan, kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan – –. Uskontunnustus ilmaisee kristillistä uskoa Pyhään Kolminaisuuteen.


Nikean uskontunnustus on apostolisen uskontunnustuksen laajennus, ja se on saanut muotonsa Nikean (325) ja Konstantinopolin (381) ekumeenisissa kirkolliskokouksissa. Suomen luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa, erityisesti messussa, Nikean uskontunnustusta voidaan käyttää apostolisen tunnustuksen vaihtoehtona.