Hyppää sisältöön

Missale Aboense

Missale Aboense, Turun messukirja, on Suomen vanhin painettu kirja. Sen painattivat vuonna 1488 Turun piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti Lyypekissä. Missale Aboense on latinankielinen ja se sisältää messun osat kirkkovuoden mukaisine raamatunteksteineen ja rukouksineen. Se on ainoa suomalaisen kirjallisuuden inkunaabeli eli kehtopainate, jolla tarkoitetaan ennen vuotta 1501 painettua kirjaa.

Missale Aboense on muunnelma yleiseurooppalaisesta messukirjasta. Siihen on tehty korjauksia ja sovelluksia Turun hiippakuntaa varten. Missale Aboense edustaa dominikaanista perinnettä.

Teokselle ovat ominaisia muun muassa runsaat initiaalit eli koristellut alkukirjaimet, jotka on tehty käsin. Teoksessa on 266 foliokokoista lehteä eli yli 500 painettua sivua. Kirjaimet ovat goottilaisia. Painos lienee ollut aikoinaan muutamia satoja.

Neljästä säilyneestä pergamenttimissalesta kaksi sijaitsee Suomessa. Toinen on Helsingin yliopiston kirjastossa ja toinen Jyväskylän yliopiston kirjastossa. Kaikki neljä ovat hieman vaillinaisia. Missale Aboensesta on otettu kaksi näköispainosta, vuosina 1971 ja 1988.