Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Kirkollisvero

Suomen evankelis-luterilaisen sekä ortodoksikirkon jäsenet maksavat kirkollisveroa. Seurakunnille tuleva kirkollisvero lasketaan kunnallisverotuksessa verotettavan ansiotulon perusteella. Kirkollisveron tuloveroprosentti vaihtelee seurakunnittain 1–2 prosentin välillä.

Jäsen maksaa kirkollisveroa sille seurakunnalle tai seurakuntayhtymälle, jonka alueella hänen kotikuntansa on verovuotta edeltäneen vuoden lopussa. Seurakuntien kokonaistuloista kirkollisveron osuus on noin 74 prosenttia. Kirkollisverotuloilla katetaan seurakunnissa tehtävää monimuotoista työtä. 

Kirkollisvero kerätään valtion- ja kunnallisveron yhteydessä. Kirkko korvaa valtiolle verojen keräämisestä aiheutuvat kulut.