Hyppää sisältöön

Euroopan kirkkojen konferenssi, EKK

Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin, johon kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa. EKK syntyi kylmän sodan aikana vuonna 1959 pitämään yhteyksiä erityisesti itä- ja länsieurooppalaisten kirkkojen kesken. Tavoitteeksi muodostui edistää kirkon ykseyttä Euroopassa ja auttaa maanosan kirkkoja yhteiseen todistukseen.

EKK nykyään

Nykypäivän Euroopassa EKK:ia haastavat muun muassa kysymykset islamista Euroopassa, teknologian kehitys, naisiin kohdistuva väkivalta ja nuorten asema ekumeenisessa liikkeessä.

Konferenssi edustaa mantereen anglikaaneja, baptisteja, evankelisia, luterilaisia, metodisteja, ortodokseja, reformoituja, vanhakatolisia ja helluntailaisia kristittyjä. Roomalaiskatolinen kirkko ei ole EKK:n jäsen, mutta sillä on läheiset yhteydet EKK:iin Euroopan katolisten piispainkokousten neuvoston (CCEE) kautta.

EKK:n jäsenkirkkoja Suomessa ovat luterilainen ja ortodoksinen kirkko. Yhteistyöelimenä toimii Suomen ekumeeninen neuvosto (SEN).