Hyppää sisältöön

Charta Oecumenica

Charta Oecumenica on Euroopan kirkkojen välinen yhteistyöasiakirja, jonka allekirjoittivat 22.4.2001 silloiset Euroopan kirkkojen konferenssin presidentti, metropoliitta Jeremi ja Euroopan katolisten piispainkokousten neuvoston presidentti, kardinaali Miloslav Vlk.

Ekumeeninen asiakirja on laadittu usean vuoden aikana yhteistyössä eri kirkkojen edustajien kanssa. Charta Oecumenica hahmottelee ensimmäistä kertaa suuntalinjat Euroopan kirkkojen kasvavaa yhteistyötä varten.

Charta Oecumenica käsittelee kirkon ykseyden luonnetta ja näkyvän ykseyden toteutumista. Asiakirjassa korostetaan kirkkojen yhteistä vastuuta koko Euroopan tulevaisuudesta ja kirkkojen osallistumista yhdentyvän Euroopan rakentamiseen.

Asiakirja painottaa evankeliumin yhteistä julistamista, keskinäistä lähentymistä, yhteistä rukousta ja käytännön toimia. Se pitää esillä sovintoa kansojen ja kulttuurien välillä sekä vaatii kunnioittavaa suhtautumista koko luomakuntaa kohtaan. Kirkot pitävät yllä keskusteluyhteyttä juutalaisten ja islaminuskoisten kanssa, ja siihen pyritään myös muiden uskontojen ja maailmankatsomusten edustajien kanssa.

Charta Oecumenica ei ole opillinen asiakirja, vaan jatkuva prosessi, joka heijastaa Euroopan kirkkojen käytännön elämän tilanteita.