Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellusmateriaalia

 

Täältä löydät erilaisia pyhiinvaellusaiheisia materiaaleja, kirjallisuuslistan ja linkkivinkkejä. Sivusto päivittyy kevään aikana. 

Pyhiinvaellusmateriaalia ja kirjavinkkejä

 

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki - Materiaali varhaiskasvattajille 

Materiaalin tarkoituksena on kannustaa lapsia ja aikuisia yhdessä ihmettelemään luontoa ja lähestymään uteliaasti pyhää sekä toteuttamaan lähiluontoon eri tehtävien avulla hiljaisuuden polku. Sisällössä on huomioitu katsomuskasvatuksen periaatteet eli menetelmien lähtökohtana on edistää suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta sekä taata erilaisten katsomusten yhdenvertaisuus. Materiaali on työstetty varhaiskasvatuksen käyttöön ja sitä voivat hyödyntää niin kirkon, kaupungin kuin perheidenkin kasvattajat. Sen tarkoituksena on vahvistaa avaraa hengellisyyttä/henkisyyttä sekä tarjota vaihtoehtoja kasvattajille rakentaa omassa arjessa ja omassa työssä rauhoittumisen ja hiljentymisen paikkoja arjen keskelle. Materiaalissa on hyödynnetty taidekasvatuksen keinoja. Materiaalia on työstetty yhdessä Pyhiinvaellus Suomen, kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikön ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lastenohjaajien kanssa. Kuvitukset ja taiton materiaaliin on tehnyt Tuuli Sundén-Uusimäki. 

Lataa A5-kokoinen pdf-materiaali verkossa tutustuttavaksi. 

Lataa tulostettava materiaali (suuri koko, tarkat kuvat).  (Vinkki tulosta esitteenä.)

 

Labyrintti on lastattu leikillä - Video Leikkipäivään 24.4.2021 

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki -materiaalin pohjalta on tuotettu myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipäivään video, jossa tutustutaan suomalaiseen labyrinttiin, jatulintarhaan, leikin kautta. Pienen labyrintin voi rakentaa lasten kanssa yhdessä olohuoneeseen, pihalle, hiekkakentälle tai vaikka metsään. Video rohkaisee kaikkia leikkiin ja juhlistaa Leikkipäivää, jota vietetään lauantaina 24.4.2021. Videon ovat tuottaneet Pyhinvaellus Suomi, Lasten ja nuorten keskus ja Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat. 

Linkki Leikkipäivän videoon Youtubessa. 

 

Video pyhästä ja pyhiinvaelluksesta

Osana pyhiinvaelluskoulutusta yksi kouluttajista yliopisto-opettaja, pyhiinvaelluskonkari ja Pyhän Henrikintien yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Elomaa teki noin 30 minuutin videon pyhiinvaelluksesta ja pyhästä. Pyhiinvaellus on kaikista maailmanuskonnoista tunnettua toimintaa ja pyhä yhdistää erilaisia uskontoja, katsomuksia ja kulttuureita. Mitä on pyhiinvaellus, entä miten pyhää voi määritellä?

Katso Jouni Elomaan video pyhiinvaelluksesta ja pyhästä.

 

Pyhiinvaellusaiheisia kirjoja

Kirjalistaan on koottu pyhiinvaelluskirjoja, kaunokirjallisia teoksia sekä aiheeseen muuten liittyvää kirjallisuutta. 

Täältä pääset tutustumaan pyhiinvaellusaiheiseen kirjalistaan.

 

Pyhiinvaellusaiheisia lehtijuttuja:

 

Mihin pyhiin? Emeritus piispa Kaarlo Kallialan kolumni Turun Sanomissa 28.8.2020

 

Pyhän paikasta mielenmaisemaksi Turun Sanomien Alio 29.8.2020 

 

Blogikirjoituksia 

Pyhän Olavin merireitti johdattaa pyhiinvaeltajan Jurmoon