Valikko

Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellushanke 

Turun kaupungin ja koko kirkon yhteisen pyhiinvaellushankkeen (2020 - 2022) tavoitteena on tehdä suomalaisia pyhiinvaelluksia tunnetuksi ja perustaa Turkuun vuonna 2021 Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskus. Hanke tukee olemassa olevia pyhiinvaellusverkostoja ja luo uusia, koordinoi ja viestii erilaisista pyhiinvaelluksista paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Pitkän tähtäimen tavoitteena on lisätä suomalaisten reittien tunnettuutta sekä verkottaa niitä paremmin eurooppalaisiin reitistöihin. Oleellista on myös parantaa palveluiden ja informaation saavutettavuutta tarjoamalla vaeltajille kootusti informaatio eri palveluista samalla sivulla.

Hanketta rahoittaa Turun kaupunki, Kirkon keskusrahasto, Turun arkkihiippakunta ja Porvoon hiippakunta. Pyhiinvaellushankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluvat Turun kaupungin ja kirkon toimijoiden lisäksi muun muassa erilaiset suomalaiset, pohjoismaiset ja kansainväliset pyhiinvaellusverkostot, Turun alueen yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä matkailunpalveluiden tarjoajat. 

Hanke palvelee pyhiinvaelluksesta kiinnostuneita, pyhiinvaeltajia ja pyhiinvaellusverkostoja. Pyhiinvaellukset ymmärretään avarasti ja niille on jokainen tervetullut osallistumaan omista lähtökohdistaan käsin. Suorituspakkoa tai tilivelvollisuutta ei ole. Laaja-alainen saavutettavuus on keskeinen toiminnan tavoite, ja sitä kohti toimintaa kehitetään. Ekumeenisuus on tärkeä lähtökohta. Kaikki pyhiinvaeltajat eivät kulje reittejä hengellisistä syistä. Moni hakee vaelluksellaan hiljaisuutta, henkisyyttä tai yksinkertaisesti liikuntaa. Reitit tarjoavat kulkijoille luontoelämyksiä ja tarinoita historiasta. Matkaa voi tehdä myös autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla, myös liikuntarajoitteisten on mahdollista osallistua.

Pyhiinvaelluskeskus

Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus perustetaan Turkuun vuonna 2021. Paikkaa vielä etsitään, mutta keskus tullee lähelle Turun tuomiokirkkoa. Turku on luonteva paikka keskukselle, sillä Turku Suomen vanhimpana kaupunkina on keskeinen kulttuurikaupunki, Turkuun risteää useampi pitkä pyhiinvaellusreitti ja Turun tuomiokirkko on ollut jo vuosisatojen ajan merkittävä pyhiinvaelluskohde. Keskuksesta tulee pyhiinvaeltajien ja pyhiinvaellusverkostojen yhteinen kohtaamispaikka. Palveluita ja muita toimintoja suunnitellaan tarkemmin tilojen varmistuttua. Yhteistyötä tullaan tekemään tiiviisti erilaisten palveluiden tuottajien kanssa.

Tietoa lisätään tälle sivustolle hankkeen edetessä.

Turun tuomiokirkko kesällä takaapäin kuvattuna.