Hyppää sisältöön

Pyhiinvaelluskeskus

 

Pop-up-pyhiinvaelluskeskus kesäksi Turun tuomiokirkkoon

Kuvaaja: Elina Helkala
Kuva: Elina Helkala

Kesäksi Turun tuomiokirkon yksi kappeleista, Pormestarin kuori, muuntuu pop-up-pyhiinvaelluskeskukseksi. Keskukseen kootaan monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista reiteistä ja palveluista reittien varrella. Sinne voi tulla viipymään ja viihtymään yhdessä tai yksin. Se toimii myös henkilökohtaisen hiljentymisen paikkana. Tapahtumia ja tilaisuuksia tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tuomiokirkon kivijalan Domcafé toimii kahvilayhteistyössä ja isompaan nälkään syötävää löytyy muun muassa Kirkkopuiston terassin ravintoloista.

Kesän pop-up-keskuksessa kartutetaan kokemusta ja kerätään tietoa, joiden avulla luodaan Turkuun Suomen ensimmäinen pysyvä pyhiinvaelluskeskus. Työtä sen hyväksi tehdään Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhankkeessa laajan yhteistyöverkoston kanssa. 

Turku on luonteva paikka keskukselle, sillä Turku Suomen vanhimpana kaupunkina on keskeinen kulttuurikaupunki, Turkuun risteää useampi pitkä pyhiinvaellusreitti ja Turun tuomiokirkko on ollut jo vuosisatojen ajan merkittävä pyhiinvaelluskohde. Keskuksesta tulee pyhiinvaeltajien, matkailijoiden, eri verkostojen, eri-ikäisten kaupunkilaisten ja kaikkein asiasta kiinnostuneiden yhteinen kohtaamispaikka. 

Pop-up-keskus aukeaa kesäkuun alussa ja sinne voi tulla tutustumaan aina Turun tuomiokirkon aukioloaikoina maanantaista sunnuntaihin klo 9-18. Keskuksessa palvelee myös infohenkilö osan viikosta.

Tarkemmat tiedot keskuksesta ja keskuksen palveluista kerätään näille sivuille kevään aikana.

TIEDOTE julkaistu 15.4.2021 Pop-up-pyhiinvaelluskeskus kesäksi Turun tuomiokirkkoon

Pyhiinvaellushanke 

Turun kaupungin ja koko evankelisluterilaisen kirkon yhteisen pyhiinvaellushankkeen (2020 - 2022) tavoitteena on kertoa pyhiinvaelluksesta, tehdä suomalaisia pyhiinvaelluksia tunnetuksi ja perustaa Turkuun vuonna 2021 Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskus. Hanke vahvistaa suomalaista pyhiinvaelluskulttuuria, tukee olemassa olevia pyhiinvaellusverkostoja ja luo uusia sekä koordinoi ja viestii erilaisista pyhiinvaelluksista paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Pitkän tähtäimen tavoitteena on lisätä suomalaisten reittien tunnettuutta sekä verkottaa niitä paremmin eurooppalaisiin reitistöihin. Oleellista on myös parantaa palveluiden ja informaation saavutettavuutta tarjoamalla vaeltajille kootusti informaatio eri palveluista samalla sivulla.

Hanketta rahoittaa Turun kaupunki, Kirkon keskusrahasto, Turun arkkihiippakunta ja Porvoon hiippakunta. Pyhiinvaellushankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluvat Turun kaupungin ja kirkon toimijoiden lisäksi muun muassa erilaiset suomalaiset, pohjoismaiset ja kansainväliset pyhiinvaellusverkostot, Turun alueen yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä erilaiset palveluiden tuottajat, esimerkiksi matkailunpalveluiden tarjoajat. 

Hanke palvelee kaikkia pyhiinvaelluksesta kiinnostuneita, pyhiinvaeltajia ja pyhiinvaellusverkostoja. Pyhiinvaelluksille jokainen on tervetullut osallistumaan omista lähtökohdistaan käsin sellaisena kuin on. Suorituspakkoa tai tilivelvollisuutta ei ole. Laaja-alainen saavutettavuus on keskeinen toiminnan tavoite, ja sitä kohti toimintaa kehitetään. Ekumeenisuus ja katsomusten moninaisuus on myös tärkeitä lähtökohtia. Kaikki pyhiinvaeltajat eivät lähde matkaan uskonnollisista syistä. Moni etsii vaellukselta hiljaisuutta, henkisyyttä/hengellisyyttä tai yksinkertaisesti liikuntaa. Kuitenkin matkan aikana usein merkityksen etsiminen ja merkityksen antaminen nousevat esiin. Moni saattaa kaivata irtiottoa arjen keskelle ja lähtee pidemmälle matkalle juuri elämän risteyskohdassa. Reitit tarjoavat kulkijoille luontoelämyksiä ja tarinoita historiasta. Matkaa voi tehdä myös autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla, jokainen voi lähteä matkaan omalla tavallaan. Pyhiinvaellusta on niin lyhyet vaellukset erilaisilla poluilla kuin pidemmät monta viikkoa kestävät taivallukset eri reittejä pitkin.