Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellukset Suomessa

Suomesta löytyy upeita erimittaisia pyhiinvaellusreittejä sekä erilaisia yhteisiä pyhiinvaelluksia. Reittien pituus vaihtelee muutaman kilometrin mittaisista usean sadan kilometrin mittaisiin Suomea halkoviin reitteihin. Pyhiinvaellukset kestävät parista tunnista useisiin viikkoihin. Reittejä rakentavat ja ylläpitävät pyhiinvaellusyhdistykset ja -verkostot. Yhteisiä pyhiinvaelluksia järjestävät monet tahot. Alla on lueteltu Suomen keskeiset pyhiinvaellusreitit ja -yhdistykset. 

Aurajoen pyhiinvaellukset

Turun tuomiokirkolta lähteävät Aurajoen pyhiinvaelluspolut johdattavat kulttuurihistoriallisesti rikkaisiin maisemiin ja ainutlaatuisille paikoille, jotka kertovat tarinaa kristinuskon versomisesta ja juurtumisesta Suomessa mutta myös ajasta sitä ennen. Aurajoen pyhiinvaelluksilla voit kulkea 8km Helenan polkua tai 34km Pietarin polkua pitkin tutustuen kohteiden historiaan, hiljentyä tunnelmatekstien äärellä ja uppoutua keskiaikaan sijoittuvien Helenan ja Pietarin tarinoiden vietäväksi. Reiteille on myös karttana toimiva pyhiinvaelluspassi, johon voit kerätä kohteilta leimoja. 

Lisätietoja: Aurajoen pyhiinvaellukset

Pyhän Olavin merireitti

Keväällä 2019 avattiin käyttöön Suomen ensimmäinen virallisiin eurooppalaisiin kulttuurireitteihin kuuluva pyhiinvaellusreitti, Pyhän Olavin merireitti (St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled).

Pyhän Olavin merireitti alkaa Turun Tuomiokirkosta ja kulkee Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsiin, jossa reitti yhtyy Pyhän Olavin reittiin (St Olav Ways). Tämä kokonainen reitti päättyy Atlantin valtameren rantaan Norjan Trondheimiin.

Lisätietoja: https://stolavwaterway.com/fi/

Pyhän Olavin mannerreitti

Pyhän Olavin mannerreitti kulkee Suomen itärajalta Savonlinnasta Manner-Suomen läpi kohti Turkua. Reitin rakentumisen myötä yhdessä Pyhän Olavin merireitin kanssa Pohjoismaihin muodostuu yhtenäinen, laaja ja monipuolinen reitistö. Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistöä pitkin voi kulkea Novgorodista Trondheimiin. Pyhän Olavin mannerreitti-hanke keskittyy matkaan läpi Manner-Suomen. Reitin varrelta löytyy kahdeksan Pyhän Olavin kirkkoa.

Lisätietoja: https://pyhanolavinmannerreitti.fi/

Pyhän Henrikin tie

Pyhän Henrikin tie on keskiaikainen pyhiinvaellusreittien verkosto. Reitti kulkee Turusta Kokemäelle yhdistäen Pyhään Henrikiin liittyvät tärkeät paikat, kuten Pyhän Henrikin saarnahuoneen Kokemäellä, piispan surmapaikan Köyliönjärvellä, Henrikin hautakirkon Nousiaisissa ja Turun tuomiokirkon, johon pyhimyksen reliikit siirrettiin vuonna 1300.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys perustettiin vuonna 2000 jatkamaan jo 1970-luvulla alkanutta Pyhän Henrikin tien elvyttämistä. Turusta Nousiaisten ja Köyliön kautta Kokemäelle ulottuva Pyhän Henrikin tie avattiin merkittynä 1979. Ekumeeniset pyhiinvaellukset toteutuvat vuosittain. Joka kolmas vuosi se kattaa vajaan viikon kestävänä koko Pyhän Henrikin tien mitan. Pyhiinvaellus liittyy viimeisenä päivänä katoliseen pyhiinvaellukseen, joka järjestetään joka kesä Pyhän Henrikin tien pohjoisosassa Yläneeltä Köyliön kirkkokarille

Tour de Henrik on jokakesäinen polkupyörävaellus (n. 140km) 10–14 -vuotiaille Kokemäeltä Turkuun Pyhän Henrikin tietä. Vaellus huipentuu rukoushetkeen Turun tuomiokirkossa. Lisätietoja: Kimmo Koivisto (@evl.fi) Järjestäjinä Nuori Kirkko sekä Säkylä-Köyliön ja Paimion seurakunnat.

Lisätietoja: Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys ry www.henrikinvaellus.fi/

Jaakontie

Hämeen Härkätie on Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa. Jaakontie kulkee Hämeen Härkätietä Rengosta Turkuun. Turusta se jatkuu Rymättylän kautta kohti Santiagoa. Jaakontien ystävät ry pitää huolta Jaakontiestä Suomessa ja järjestää paikallisten tahojen kanssa myös pyhiinvaelluksia. Lisäksi se kirjoittaa pyhiinvaelluspasseja Santiagoon meneville pyhiinvaeltajille ja järjestää keväisin kaikille pyhiinvaeltajille tarkoitettuja pyhiinvaeltajien matkaan siunaamisia.

Jaakonvaelluksia on 25. heinäkuuta tienoilla niin Rengon tienoilla kuin Turun ja Rymättylän välillä. Pyhän vuoden Jaakonvaellus järjestetään kesällä 2021 Härkätietä Turkuun, jossa pyhiinvaellus päättyy Jaakon päivänä 25.7.2021.

Lisätietoja: Jaakontien ystävät ry www.jaakontie.fi

Jaakontiestä on Rengosta Turun kautta Rymättylään Nomadi-kännykkäsovellus ja verkko-opastus.
Hämeenlinnasta Turkuun Jaakontie on käytännössä Hämeen Härkätie. Omatoimivaeltajien kannattaa selvittää majoitus- ja ruokailumahdollisuudet Härkätien sivuston avulla: www.harkatie.com/palvelut

Pyhiinvaellus Tampere

PyhiinvaellusTampere tarjoaa monia ohjattuja pyhiinvaelluksia, mobiili pyhiinvaelluksia sekä hiljaista luontovaellusta Pirkanmaalla. Tampereen ev.lut. seurakunnat ovat koonneet myös kaupunkipyhiinvaellusreitistön. Reitit kulkevat kirkoilta kirkoille.

Tampereen ja sen ympäristön pyhiinvaellustiedot löytyvät osoitteesta www.pyhiinvaellustampere.fi/

Agricola-kävely

Seitsemään taipaleeseen jaettu Agricola-kävely seuraa Mikael Agricolan reittiä hänen synnyinpitäjästään Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Kullekin taipaleelle kuuluu pieni kortti, joka johdattelee rukouksen ja raamatunkohdan avulla taipaleen teemaan.

Nyt vuonna 2020 toisen kerran järjestettävä Agricola-kävely on Suomen Pipliaseuran koordinoima. Reitti seurailee historiallista Kuninkaantietä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.agricola.fi

Pyhät polut

Pyhät polut ry järjestää Itä-Suomessa useita vajaan viikon pyhiinvaelluksia, joilla patikoidaan, hiihdetään, pyöräillään tai melotaan Imatralta tai Punkaharjulta Enonkoskelle, n. 160 km. Mahdollisiin kohteisiin kuuluu myös Uusi Valamo.

Yhdistys järjestää sopimuksesta pyhiinvaelluksia esim. seurakunnan kokoamalle ryhmälle itäsuomalaiseen tapaan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Pyhät polut ry www.pyhatpolut.fi

Paikallisia pyhiinvaelluksia

 

Espoon hiippakunnan alueella järjestettäviä pyhiinvaelluksia


Luontopyhiinvaellus Nuuksio. Haltiassa pieni luontopyhiinvaellus. Lyhyt reitti Haltian läheisyydessä. Haltiasta lainattavissa materiaalivihko. Haltia-Velskola reitti, ohjatusti kesäaikaan. 
Reitti Citynomadissa. Lisätietoa: www.espoonseurakunnat.fi/luontopyhiinvaellus 

 
Kivikirkkojen vaellus. Järjestetään Sipoon-Vantaan-Espoon- Kirkkonummen- Siuntion- Inkoon välillä yleensä elokuussa.

Keskiaikaiset kivikirkot. Lohja-Siuntio-Degerby-Inkoo. Vaellus järjestetty loppukesästä.

Espoossa ekumeeninen ristisaatto tammikuussa ja elo-syyskuussa
Tammikuu: Olari-Tapiola, Espoon helluntaikirkko, Vapaakirkko, ortodoksikirkko ja luterilainen kirkko.
Elo- syyskuu: Lähtöpaikka Jumalanäidin Karmeliittaluostari, josta Oittaan uimarannalle, jossa ortodoksinen vedenpyhitys, sieltä Ingaksen pappilaan Espoon keskukseen ja edelleen Kauniaisten metodistikirkolle. Seuraavan kerran 22.8.2020.

Pieni pyhiinvaellus Sauvosta Karunaan

Sauvo-Karunan seurakunta ryhtyi 2003 järjestämään kerran kesässä n. 16 km pyhiinvaelluksen Sauvosta Karunaan. Pieni pyhiinvaellus alkaa matkaan siunaamisella Sauvon kirkossa klo 13 ja päättyy Karunan kirkossa klo 19 alkavaan viikkomessuun, jonka jälkeen on maksuton paluukuljetus Sauvoon. Seuraava pyhiinvaellus järjestetään 30.7.2020
https://www.paimionseurakunta.fi/tapahtumat/2020-07-30/pieni-pyhiinvaellus

Yhteisvastuuvaellus Piikkiöstä Kaarinaan

Sunnuntaina 16.8. vaelletaan Yhteisvastuun merkeissä Piikkiön kirkosta Kaarinan kirkolle (10,5 km). Pyhiinvaellus alkaa klo 15 matkaan siunaamisella Piikkiön kirkossa ja päättyy iltamessuun Kaarinan kirkossa.

Sastamalan kirkkovaellus

Merkitty reitti kulkee Karkun Tyrvään tiilikirkkoon. Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai veneellä. (19 km) Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai soutaen veneellä. Reitti seurailee kyläteitä rantamaisemassa. Neljä kirkkoa ja puistoja levähdyspaikkoineen antavat virikkeitä vaeltajalle. Koko matka kävellen on noin 20 km. Vaellusreitti Sastamalasta Ulvilaan on osa Pyhän Olavin mannerreittiä.
Lisätietoja: www.wanhaharsu.com

Vantaa – vanha kirkkotie ja Pyhän Laurin kirkkovaellus

Vantaan seurakunnat järjestävät muutaman vuoden välein Pyhän Laurin pyhiinvaellustapahtuman, jossa patikoidaan (tai pyöräillään) Helsingin pitäjän vanhaan Laurin kirkkoon. Seuraava Pyhän Laurin vaellus on 2021. www.pyhanlaurinvaellus.fi

Vantaan seurakunnat pitävät yllä Vantaan vanhaa kirkkotietä, joka sopii monenlaiseen vaeltamiseen pyhiinvaelluksista koululaisten pyöräretkiin.
Lisätietoja: www.vantaanvanhakirkkotie.fi 

Houtskärin pohdiskelupolku 

Pohdiskelupolku muodostuu kahdesta osasta. Sen varrella on pysähdyspaikkoja, missä voit istua ja ihailla maisemia, pohdiskella elämän suuria kysymyksiä, tai meditoida rukoushelmiin liittyvien tekstien avulla. 
Lisätietoja: Houtskärin pohdiskelupolku

Kokkolan keskustan mietiskely- ja rukouspolku

Kokkolan ydinkeskustaan on valmistunut Mietiskely- ja rukouspolku, ns. kaupunkipyhiinvaellusreitti mobiiliversiona. Mobiilisovellukseen sisältyy kohteeseen liittyvät tekstit kuvineen sekä reittitiedot kartalla. Paperiversioita voi kysyä seurakunnan neuvonnasta tai tallentaa oman PDF-versiota täältä.

Lisätietoja: Kokkolan keskustan mietiskely- ja rukouspolku

Laestadiuspolku

Lestadiuspolku Lappeaan. Reitti jatkuu Ruotsin Pajalaan. Kun Laestadius tuli Pajalan kirkkoherraksi 1849, häntä lähdettiin kuulemaan vanhaa 1600-luvun kirkkotietä. Laestadius-polku on Suomen puolella viitoitettu ja reitin varrella on mm. piispa Samuel Salmen vihkimä laavukirkko.
Lisätietoja: Kolarin seurakunta 

Hiljainen vaellus Pyhätunturilla

Kairosmajan opastettu päiväretki Pyhätunturin maastossa pyritään järjestämään kerran viikossa hiljaiseksi retkipäiväksi.   
Lisätietoja: www.kairosmaja.fi

Aholansaaren kuunnelmakierros

Tutustu omatoimisesti Aholansaareen ja sen historiaan saaren kuunnelmakierroksella. Kulje saaren autenttisilla tapahtumapaikoilla ja kuule, kuinka savolaisesta talonpojasta Paavo Ruotsalaisesta tuli merkittävä osa suomalaista historiaa. 
Lisätietoja: www.aholansaari.fi

 

Haluatko oman paikkakuntasi tai vaellusverkostosi reitin tai yhteisen pyhiinvaelluksen sivuille? Ota yhteyttä Yhteystiedot -välilehden kautta.

Useat reitit on merkitty mobiilisovellukseen Citynomadi www.citynomadi.fi , jonka saa käyttöön lataamalla sovelluksen omasta sovelluskaupasta ja etsimällä reittejä esimerkiksi hakusanoilla pyhiinvaellus, pilgrim tai tietyn kaupungin tai paikan nimellä.

Pyhän Olavin merireitti on merkitty Outdooractive -karttapalveluun. www.outdooractive.com/fi/