Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vi firar adventstid och julfred i medierna

Publicerad 25.11.2016

På första advent, den 27 november, börjar ett nytt kyrkoår. I år sker det under festligare former då församlingarna samtidigt tar i bruk tillägget till evangelisk-lutherska kyrkans psalmbok.

Söndagens radio- och tv-gudstjänst som sänds från Esbo domkyrka uppmärksammar också ibruktagandet. Traditionella adventspsalmer som Hosianna, Bered en väg och Dotter Sion varvas med psalmer ur psalmbokens tilläggshäfte. Nya psalmer som sjungs är Vila i mig, Dig vi lovsjunger, ärar och O  kom, o kom Immanuel.

I gudstjänsten predikar biskop Björn Vikström och Roger Rönnberg är liturg. Kammarkören Novena medverkar under ledning av Nina Kronlund. Kantor är Eeva-Liisa Malmgren, organist Håkan Wikman och solist på trombon Jan Takolander.

Gudstjänsten sänds klockan 13.03 i Yle Vega och klockan 14.15 i Yle Fem.

Vi närmar oss jul i adventstidens andakter

Adventstiden är en förberedelsetid inför julen och också inför Jesus ankomst. I Yle Vega funderar Emma Audas i sina Andrum på fredagarna i adventstid på vad adventssöndagarnas teman vill säga oss. Lucas Snellman håller fredagskvällarnas aftonandakter. I aftonandakterna kretsar hans tankar kring traditionella och nya psalmer, gästfrihet, jultraditionernas relevans, och Lucias och Jesu mor Marias betydelse för vårt julfirande.

På måndagskvällarna hör vi i repris en serie betraktelser av Katarina Gäddnäs, ackompanjerade av julmusik av Bach. I två Andrum i december presenterar Helene Liljeström och Hedvig Långbacka varsin psalm från det på första advent i bruk tagna psalmbokstillägget.

Andrum sänds i Yle Vega måndag till fredag klockan 6.54 och 9.10 och aftonandakterna klockan 19.15.

Fred och god vilja i sociala medier

Fred och god vilja lyfts fram i sociala medier under advent och jul med hashtaggen #julfred. I fyra videor som kyrkan publicerar på adventssöndagarna på sin Facebooksida vill man väcka tankar om gästfrihet och tillhörighet; finns det en plats i våra hem, i vårt land, i vår värld  – men främst i våra hjärtan – för alla slags människor.

I videorna funderar fyra personer på olika teman; hur vi kan stöda andra människor, vara snälla på julen, hurdan den perfekta julen är och vem man helst av allt skulle vilja fira jul med. En av videorna är teckenspråkig och en på engelska med textning till svenska.

Den som använder Snapchat kan följa med en julkalender på kontot Ungkyrka. Där kan den som vill ta del av andras adventstid och samtidigt själv sprida julkänsla. En ny snap-lucka öppnas varje dag den 1-25 december. I luckorna får vi ta del av julklappstips, evenemang, en teologistuderandes vardag, gudstjänster och adventskänsla. Kalendern görs av snapchattande unga och unga vuxna i Borgå stift.

Innehållet i kyrkans videomaterial knyter an till Svenska Yles satsning under advent #platsförentill.

Mera information:
ledande sakkunnig inom kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 556 8230
radioredaktör Hedvig Långbacka, tfn 050 561 8599
koordinator för sociala medier Simon Lampenius, tfn 050 362 4005

församlingarnas webbplatser finns information om gudstjänster, andakter och andra evenemang i adventstid.