Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ansvarsveckan uppmanar till human asylpolitik

Publicerad 21.10.2016

Ekumeniska ansvarsveckan 23-30.10 lyfter upp varje människas rätt att leva i trygghet. I Helsingfors ordnar de södra församlingarna en kafékaravan där flyktingar och invandrare delar sina livsberättelser.

Temat för Ansvarsveckan är Trygg? Frågan gäller både de asylsökare som Finland avvisar till otrygga länder och förhållanden, och de flyktingar som beviljas asyl i vårt land. Med temat vill Ansvarsveckan uppmuntra församlingar och andra aktörer att uppmana regeringen att införa en human asylpolitik, där människor inte riskerar avvisas till konflikthärdar och otrygga förhållanden.   

− Många asylsökare som beviljas asyl upplever sig inte trygga i vårt land. Därför uppmanar vi alla medborgare att se, höra och ta sig an nyanlända. Hjälpa dem till rätta så att de kan känna sig trygga och kan skapa sig en framtid hos oss, säger Jani Edström, projektsekreterare för Ansvarsveckan.

Ifjol anlände 32 476 asylsökare till vårt land. Utöver dem finns i Finland många andra från olika länder som söker skydd, utkomst och framtidshopp.

Kafékaravan med livsberättelser

Under Ansvarsveckan drar en kafékaravan genom södra Helsingfors. Vid samlingarna delar asylsökare och invandrare med sig av sina förhoppningar och rädslor, och berättar vad trygghet betyder för dem. Förutom att det bjuds på kaffe kan besökarna göra bönepärlor, bygga instrument och ta del av en fotoutställning. Samlingarna är gratis och öppna för alla.

Kafékaravanen avslutas på söndag 30.10 kl. 11 med en ekumenisk, mångspråkig gudstjänst med kongolesiskt lunchkafé i Andreaskyrkan, Högbergsgatan 22.

Ekumeniska ansvarsveckan är kyrkornas och samfundens gemensamma människorättskampanj för en rättvisare värld. Arrangör är Ekumeniska Rådet i Finland.

Mera information:
Jan Edström, tfn 040 1424820, 050 3564290, jan.edstrom@gmail.com
Kafékaravanens tidtabell; se Ansvarsveckans Facebook-sida
www.ansvarsveckan.fi