Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Fem biskopar berättar om sitt liv och sin gärning

Publicerad 08.09.2023

På måndag (11.9) sänder Yle Fem det första avsnittet av tv-serien Fem biskopar, en serie personporträtt där de tidigare biskoparna John Vikström, Erik Vikström, Gustav Björkstrand, Björn Vikström och stiftets nuvarande biskop Bo-Göran Åstrand berättar om sin tid som biskop. Tv-serien har gjorts av redaktör Hanna Klingenberg

– Det var speciellt och roligt att göra en serie om fem män som alla haft eller har exakt samma ämbete som dessutom är ganska unikt. Innan jag gick in i projektet var jag rädd för att avsnitten skulle bli fem kopior eftersom jag började med att ställa samma typ av frågor till alla. Snabbt gled våra samtal ändå in på helt skilda stigar, inget avsnitt blev det andra likt, säger Hanna Klingenberg. 

I programmen varvas personliga minnen med speciella händelser och vändpunkter i såväl kyrkan som Borgå stift.  

– Med John fick jag följa med på en resa genom intressanta och berörande stunder i hans liv som både biskop och ärkebiskop, med Erik blev det samtal om vad tungotalet, drömmar, paranormala gåvor – och vetenskapen – har betytt för honom.  

– Gustav berättade om sina iakttagelser av hur karismatiska rörelser kan ha farlig inverkan på människor och Björn om hur han funderade på rymden och evigheten redan som barn. Med dagens biskop Bo-Göran Åstrand gled samtalet in på varför han gärna vill vara en talesperson för sexuella minoriteter, sammanfattar Hanna Klingenberg. 

Tanken på en tv-serie väcktes då Borgå stift började planera sitt 100-årsjubileum. 

– Jag tänkte att en tv-serie om våra biskopar når personer som annars inte noterar att Borgå stift fyller 100 år. Som enda svenska stift och paraply för 45 lutherska församlingar med sammanlagt ca 225 00 medlemmar är det fortfarande en viktig finlandssvensk institution, säger initiativtagaren och ansvariga redaktören Lucas Snellman

Människan bakom biskopsrollen

Snellman upplever att tv-seriens styrka ligger i det personliga och unika. 

– I tv-serien berättar de alla fem öppet om hur det har varit att vara biskop. Att inneha det ämbetet och den rollen men också vad de som personer upplevt som omistligt och viktigt. I programmen finns också sådant som biskoparna inte berättat om tidigare, säger Snellman. 

Serien Fem biskopar har producerats i samarbete med Svenska Yle. 

– Det bästa med serien tycker jag att är alla kloka tankar som biskoparna uttrycker. De utstrålar alla en värme som gör att man gärna vill lyssna på dem. Hanna har på ett bra sätt i sina intervjuer lyckats få fram vem de olika personerna är och det är väldigt intressant att få veta lite mera om människan bakom biskopsrollen, säger Svenska Yles producent Sandra Wikstrand.  

Tv-serien Fem biskopar har producerats av Svenska Yle i samarbete med Borgå domkapitel, Kyrkans central för det svenska arbetet och Kyrkans mediestiftelse. Serien sänds fem måndagar med start 11 september i Yle Fem kl. 18.30 och är också tillgänglig på Arenan. 

Mera information: 
ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, Kyrkostyrelsen, ansvarig redaktör Svenska Yle, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi 
Tv-seriens programsida: Fem biskopar | Yle Arenan 
Borgå stifts jubileumssida: Borgå stift 100 år - evl.fi